Crna hronika Udarno Vijesti

Uhapšen bh. političar dok je primao mito!

Navedeni osumnjičeni uhapšen je prilikom primopredaje dara u iznosu od 10.000 KM, od ukupno 30.000 KM, koje je trebao uzeti od dužnosnika poduzeća Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u operativnoj akciji „Kvarc“ na području Tuzle slobode lišili osobu inicijala B.I., a u toku je pretres jednog objekta i vozila s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

 

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

 

Osoba inicijala B.I. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo “Primanje dara i drugih oblika koristi“, zbog toga što je u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, kao službena osoba u Federaciji, zahtijevala određeni novčani iznos da u okviru svog ovlaštenja učini što bi morala učiniti.

 

Akciji „Kvarc“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičene osobe u ovom predmetu.

 

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli gdje će se nad njom izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njenom daljem statusu, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Ranije, Tužiteljstvo BiH je saopćilo da je uhapšen Bahir Imamović, pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

 

Navedeni osumnjičeni uhapšen je prilikom primopredaje dara u iznosu od 10.000 KM, od ukupno 30.000 KM, koje je trebao uzeti od dužnosnika poduzeća Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla. Osumnjičeni je tražio navedeni iznos kako bi kao pomoćnik ministra, zloupotrijebio svoje ovlasti i proveo proceduru u kojoj bi navedenom poduzeću omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona.

 

Osumnjičeni je u više navrata realizirao kontakte s predstavnikom poduzeća, od kojeg je tražio da podigne kredit u iznosu od 30.000 KM i da novac osumnjičenom, kako bi zauzvrat bila neometano realizirana procedura za dobijanje koncesije.

 

– Ova akcija pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH u borbi protiv korupcije i koruptivnih kaznenih djela i predstavlja primjer dobro provedene i realizirane istrage u kojoj su prikupljeni detaljni i neoborivi dokazi o procesu traženja i predaje dara u svrhu zloupotrebe službenog položaja i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Tužiteljstvo BiH ima nulti stupanj tolerancije prema korupciji i najavilo je odlučnu borbu protiv svih oblika koruptivnih kaznenih djela, naročito onih koja uključuju zlouporabu službenog položaja za ostvarivanje nezakonite imovinske koristi.

 

– Ovakve akcije bit će realizirane u budućnosti u pravcu uspostave vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije u BiH – ističe se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

 

Fena/Informer.ba