BiH Vijesti

Uhapšen kapetan broda iz flote pomoći Gazi

Grčke vlasti uhapsile su kapetana broda koji je prevozio aktiviste u Pojas Gaze.

Kapetan Džon Klusmire, američki državljanin, u pritvoru je u luci Pirej, u blizini Atine, javlja BBC.

On se tereti da je pokušao da napusti luku bez dobrenja i da je ugrozio živote putnika.

Njegov brod, “Odvažna nada” dio je flotile koja treba da prebaci humanitarnu pomoć u Gazu, koja se nalazi pod izraelskom blokadom.

Grčka obalska straža spriječila je juče isplovljavanje brodova iz luke Perama u skladu sa zabranom koja je objavljena isti dan, a čiji je cilj, prema objašnjenju grčke vlade, zaštita aktivista.

Na brodu “Odvažnost nade“, koji je ukotvljen u pomorskoj bazi, nalazi se 36 putnika, četiri člana posade i 10 predstavnika medija.

Portparol broda Džejn Hiršman rekla je agenciji AP da su zatvorski uslovi Klusmira “užasni“.

U ćeliji ne postoji krevet. On samo može da sjedi na klupi“, rekla je ona.

Izraelska vlada demantovala je tvrdnje da je sabotirala dva broda u luci u Turskoj i Grčkoj, koji su trebali da se pridruže flotili.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor odbacio je optužbe kao smiješne i “tužne teorije zavjere“.

Turske vlasti, takođe, su saopštile da nema dokaza je irski brod ukotvljen egejskoj luci Godžek sabotiran.

Devet aktivista turskog humanitarnog broda poginulo je prošle godine u akciji izraelskih komandosa dok su pokušavali da dođu do Gaze.

Izrael i Egipat uveli su blokadu ove priobalne teritorije od kada je Hamas preuzeo kontrolu 2007. godine nad oblasti.

Mirovni posrednici bliskoistočnog “Kvarteta” – UN, SAD, EU i Rusija – rekli su juče da su zabrinuti zbog neodrživih uslova sa kojima se suočavaju palestinski civili u Gazi, ali su naglasili da je odobren ulaz velikom broju roba i materijala.

“‘Kvartet‘ apeluje na sve koji žele da pošalju robu u Gazu da to čine kroz utvrđene kanale kako bi se njihov teret provjerio i prebacio predviđenim kopnenim putevima”, navodi se u saopštenju.

 

Srna/informer.ba