Region Udarno Vijesti

Uhapšen Mitar Marjanović, jedan od mozgova bande Pink panter

U Rimu je uhapšen Mitar Marjanović (60), jedan od “mozgova” bande “Pink panter” poznate po spektakularnim krađama luksuznih zlatara širom svijeta.

Marjanović je uhapšen juče zahvaljujući nemaru njegovih dvoje saradnika, odnosno zahvaljujući otiscima prstiju nađenim na unutrašnjoj strani kese korišćene za stavljanje dragulja, koja je potom ispražnjena i ostavljena u radnji, zajedno sa lisicama kojima su imobilisali prodavačice.

Italijanski mediji ga nazivaju “serbo-montenegrino”, ne precizirajući bliže njegovo porijeklo.

Marjanović je, kako izvještavaju italijanski mediji, učestvovao u krađi zlatare “Roberto Koin” u srcu Rima, u Via Vitoria 9, u neposrednoj blizini Španskog trga,  1. februara.

Dvojica Marjanovićevih saradnika prijetila su prodavačicama u zlatari, obraćajući im se na engleskom, dok su među sobom razgovarali “in slavo”, kako Italijani zovu srpsko-hrvatski jezik. Marjanović je, kako pretpostavlja italijanska policija, bio mozak ove akcije.

Krađa, teška milion i po evra, obavljena je usred dana. Kradljivci su, piše “Mesađero”, bili lijepo odjeveni, praveći se da su klijenti, dok je Marjanović napolju čuvao stražu. Kradljivci su obavili posao bez rukavica i otkrivenog lica.

Dvojica Marjanovićevih saradnika, još nepoznatih policiji, imali su još jedan “gaf”. Nakon krađe, pobjegli su na skuteru, sudarajući se sa jednim taksi vozilom. Tokom tog incidenta, dio plijena iz jedne kese ispao im je na put.

Marjanović je uhapšen u stanu u kojem je boravio, na periferiji Rima.

Italijanski mediji pišu da su članovi organizacije Pink panter eks jugoslovenski vojnici – iz Srbije i Crne Gore, te da su specijalizovani za spektakularne krađe u luksuznim zlatarama širom svijeta.

Za oko 10 godina aktivnosti, obavili su krađe ukupne vrijednosti od oko 200 miliona evra, navodi italijanska Republika.

U momentu hapšenja, Marjanović je uputio komplimente komandantu policijske jedinice Vitoriju Riciju, uz riječi da ga “poštuje sa televizije”, navodi list.

 

Srna/Informer.ba