Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Uhapšen prvi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske zbog zločina iz 1945. godine

Prvi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljakovac uhapšen je jutros u Karlovcu zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi u maju 1945. godine.

Osim Boljkovca, istraga se godinama vodi i protiv nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Vlade i jednog od osnivača HDZ-a Josipa Manolića i Rade Bulata.

Manolić, Boljkovac i Bulat sumnjiče se za niz masovnih i pojedinačnih ubistava u kojima su i oni lično učestvovali, odnosno terete se po ličnoj i komandnoj odgovornosti za niz ratnih zločina koje su počinile partizanske jedinice, te pripadnici tajne policije Ozna, prenose hrvatski mediji.

Manolić je krajem Drugog svjetskog rata bio šef Ozne u Bjelovaru, a Boljkovac u Karlovcu, dok je Bulat bio jedan od glavnih partizanskih komandanata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Policija je obavila mnogo informativnih razgovora, prikupila dokumentaciju, a proučavani su i rezultati iskopavanja pojedinih masovnih grobnica, između ostalog u šumi Lug kraj Bjelovara i Jazovke na Žumberku.

 

Srna/Informer.ba