Svijet Udarno Vijesti

Uhapšen vođa bande povezan sa 1.500 ubistava

Vođa bande plaćenih ubica narko-kartela, uhapšen na sjeveru Meksika. Antonio Akosta Hernandes, zvani El Diego povezan je sa 1.500 ubistava.

Vođa bande plaćenih ubica narko-kartela, uhapšen na sjeveru Meksika, odgovoran je za blizu 1.500 ubistava, među kojima i za ubistvo američke konzularne službenice, saopštio je viši policijski zvaničnik.

El Diego, “mozak je ubistava u američkom konzulatu“, rekao je novinarima Ramon Pekeno, šef odjeljenja za borbu protiv narkotika savezne meksičke policije.

Pekeno je govorio o ubistvima, marta 2010, američke konzularne službenice, njenog supruga i još jednog Amerikanca u Siudad Huaresu, pograničnom gradu preko puta koga se nalazi El Paso u Teksasu.

Akosta se tereti i za ubistva 14 mladića na žurci januara 2010, za eksploziju automobila-bombe u julu 2010. godine kada su život izgubila dva policajca, kao i za ubistva u rehabilitacionom centru za narkomane. Akosta je uhapšen u petak u gradu Čihuahua na sjeveru Meksika, prenosi AFP.

On je bio vođa “La Linea”, oružanog krila kartela Zaliv, i povezan je i sa drugim bandama, kao što je banda “Los Astekas”.

Prema zvaničnim brojkama, u Meksiku je od decembra 2006. godine, kada je predsjednik Felipe Kalderon ovlastio vojsku da se bori protiv narko-kartela, ubijena 41.000 ljudi.

Grad Siudad Huares, u kome je operisao Akosta, smatra se najnasilnijim gradom u Meksiku i u njemu je prošle godine zabilježeno 3.100 ubistava povezanih sa švercom droge.

Tanjug/Informer.ba