Crna hronika Udarno Vijesti

Uhapšeni Besim Muderizović i Ramiz Avdović osumnjičeni za ratni zločin

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na osnovu naredbe Tužilaštva BiH jučer su u Sarajevu uhapsili Besima Muderizovića, rođenog u glavnom gradu BiH, i Ramiza Avdovića iz Foče, koji se, kako je saopćeno, “sumnjiče za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“.

Dvije lokacije

Posebni odjel za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH sumnjiči Muderizovića i Avdovića da su 1992. godine na području Sarajeva, tačnije u prostorijama bivše kasarne “Viktor Bubanj” i “na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu, počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“.

Muderizović je uhapšen u svom stanu centru Sarajeva jučer oko deset sati, nakon čega su nekoliko sati pretresani stan i Muderizovićev automobil. Njegovi ukućani nisu mogli razgovarati s medijma, jer su im to sugerirali istražitelji SIPA-e. Muderizovićeva supruga rekla nam je da ne može iznositi nikakve detalje.

Moj muž je nevin i on će to dokazati” – kratko nam je kazala.

Također, pripadnici SIPA-e pregledali su jučer kuću i objekte koje koristi Avdović te izuzeli određenu dokumentaciju.

Odluka o pritvoru

Muderizović je bio prvi upravnik vojnog zatvora koji je bio smješten u kasarni “Viktor Bubanj”, gdje su danas smješteni Sud i Tužilaštvo BiH. Muderizović je, prema dostupnim  informacijama, na toj poziciji bio do proljeća 1993. godine. Udruženja iz RS već duže vrijeme vrše pritisak na pravosuđe da se procesuiraju navodni zločini nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima.

Osumnjičeni Muderizović i Avdović jučer su predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti mjeru pritvora. U Tužilaštvu BiH kasno sinoć rečeno nam je da ispitivanje Muderizovića i Avdovića još nije završeno, a da će se o zahtjevu za određivanje pritvora odlučivati danas.

Avdović je čuvar u penziji

Mladen Krpan, zamjenik direktora sadašnjeg Kaznenopopravnog zavoda Sarajevo, a nekadašnjeg Centralnog zatvora Sarajevo, jučer je u izjavi za “Avaz” negirao informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da privedeni Avdović još radi kao zatvorski čuvar.

On je u penziji. Mi s njim nemamo nikakve veze. To je nešto što je vezano uz ratna zbivanja u kasarni “Viktor Bubanj”, tako da mi nemamo šta reći o tom slučaju “- kaže Krpan.

 

Avaz/Informer.ba