Crna hronika Udarno Vijesti

Uhapšeni zbog strijeljanja 17 bošnjačkih civila

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer u jutarnjim satima na području općina Banja Luka i Prijedor te Brčko Distrikta po nalogu Tužilaštva USK uhapsili su Jovicu Tadića zvanog Kajo, Zorana Tadića, Milorada Bergu zvanog Resan i Zorana Bergu, iz mjesta Rajnovac i Kulen-Vakuf, u općini Bihać.

Radna obaveza

Uhapšeni se terete za ratni zločin protiv civila koji su 23. septembra 1992. godine počinili kao pripadnici vojske i policije RS.

Oni su u mjestu Duljci zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije RS s maskama na licu i naoružani automatskim oružjem ubili 17 civila iz naselja Ripač i Orašac, u općini Bihać, koji su bili na radnoj obavezi određenoj od ratnog predsjedništva “srpske opštine Bihać” i brali šljive. Tijela ubijenih stavljali su na hrpu i palili” – kazao nam je Jasmin Mesić, tužilac Tužilaštva USK.

DNK analize

Počinioci su ovaj stravični zločin prikrivali uklanjanjem leševa, a dio nekompletnih tijela žrtava pronađen je i ekshumiran 2000. godine na lokalitetu Duliba. DNK analizom identificirano je sedam tijela, dok ostala još nisu pronađena. Najmlađa žrtva bila je 13-godišnja Aldina Vojić.

Ovo su prva hapšenja za zločine nad Bošnjacima općine Bihać nakon 19 godina od njihovih izvršenja. Jučer je osumnjičene ispitao kantonalni tužilac Mesić i Kantonalnom sudu Bihać poslao prijedlog za određivanje pritvora.

Imena žrtava 

Tog 23. septembra prije 19 godina ubijeni su: Hase Nasufović, Bekir i Safija Šahinović, Hasnija Šehić, Ismeta Džaferagić, Huse i Zejna Šarić, Sadeta Mujić, Muho, Meho i Ago  Dupanović, Šero Rakić, Vahida, Fatima, Senka i Aldina Vojić i Sabira Kolaković.

 

Avaz/Informer.ba