Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Uhapšeno osam osumnjičenih za ratne zločine u Pazariću i Tarčinu

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH lišeno je slobode osam osoba osumnjičenih za ratne zločine te su izvršeni pretresi na ukupno sedam lokacija. 

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, lišeni su slobode osumnjičeni: Mustafa Đelilović, rođen 13. novembra 1955., Fadil Čović, rođen 17. augusta 1953., Mirsad Šabić, rođen 19. augusta 1954., Nezir Kazić, rođen 22. marta 1960., Bećir Hujić, rođen 29. jula 1957., Halid Čović, rođen 30. augusta 1953., Šerif Mešanović, rođen 20. septembra 1957.  i Nermin Kalember Buba, rođen 10. oktobra 1969. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Oni se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv  stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Mustafa Đelilović, kao predsjednik Skupštine općine Hadžići, istovremeno u svojstvu predsjednika Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Hadžići i  član Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Mirsad Šabić u svojstvu aktivnog policajca SJB Hadžići, a od 1. juna 1992. u svojstvu komandira Policijske stanice Pazarić, Nezir Kazić u svojstvu komandanta 9. brdske brigade Armije Republike BiH od 19. januara 1993. do 4. novembra 1994., Bećir Hujić  u svojstvu upravnika logora “Silos” od 24. maja 1992. do 16. augusta 1994., te u svojstvu zamjenika upravnika logora “Silos” nakon 16. augusta 1994., Halid Čović u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora “Silos” u periodu od formiranja logora “Silos” do 16. augusta 1994. te u svojstvu upravnika logora “Silos” od 16. augusta 1994.  do rasformiranja logora “Silos” 27. januara 1996.,  Šerif Mešanović  u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora “Silos” u periodu od formiranja logora “Silos” juna 1992. godine, a od juna 1992.  do sredine 1994. u svojstvu upravnika logora u magacinima u kasarni “Krupa” u Zoviku te u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora “Silos” od sredine 1994. godine pa nadalje, te Nermin Kalember Buba u svojstvu stražara u logoru “Silos” od maja 1992. godine do sredine 1995. godine.

Uporedo s lišenjem slobode, po nalogu Tužiteljstva BiH i na temelju naredbe Suda BiH, izvršeni su i pretresi na ukupno sedam lokacija radi pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala vezanih za navedeni predmet. Navedeni osumnjičeni terete se za ratne zločine počinjenje nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su držane u protupravnom zatočenju u logoru “Silos” u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole “9.maj” u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne “Krupa”. U navedenim objektima je veliki broj civilnih osoba i ratnih zarobljenika bio protupravno zatočen te su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, prisiljavanju na prinudni rad.

Kao posljedica navedenih radnji više osoba je i smrtno stradalo.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će tokom dana predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

 

Fena/Informer.ba