Crna hronika Vijesti

Uhapšenom u akciji ”Kubikus” blokirana imovina od 3,5 miliona maraka

Dariju Brkiću, vlasniku kafe-kazina “Kajak” u Banjoj Luci, uhapšenom u akciji policije kodnog naziva „Kubikus“, privremeno je oduzeta, odnosno blokirana-zamrznuta imovina u vrijednosti od 3,5 miliona maraka.

Brkić je uhapšen nedavno zajedno s desetak osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom organizovanje nedozvoljenih igara “na sreću”, odnosno zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana kriminalna grupa putem interneta, bez licence i odobrenja Uprave za igre “na sreću” RS-a, priređivala igre “na sreću”, te na taj način ostvarivala protivpravnu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, a za milionski iznos oštećen je budžet RS-a.

Iz MUPRS-a je danas potvrđeno da je Okružni sud Banja Luka, Posebno odjeljenje za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala na osnovu Preliminarnog izvještaja MUPRS-a, donio rješenje na osnovu koga je određena privremena mjera oduzimanja radi osiguranja, zabrana otuđenja ili raspolaganja nepokretnostima koje su u vlasništvu Brkića i njemu povezanih osoba.

Radi se o stambenim i poslovnim prostorima, ukupne tržišne vrijednosti oko 2, 1 milion, novacu u iznosu od 260.000, automobilima vrijednosti 350.000, dragocjenostima oko 100.000, novčanim sredstvima na računima u iznosu od 150.000 u valutnoj protuvrijedosti.

Brkiću je blokirana imovina od 3,5 miliona imajući u vidu i privremeno oduzete računare, računarsku opremu, odnosno visokotehnološke softverske programe, s tim da MUPRS-a naglašava da je i vrijednost oduzetih kartica i bonova za internet igre „Teksas holden poker“ u nominalnoj vrijednosti  više od milion maraka.

Iz MUPRS-a navode da je veliku podršku i asistenciju u realizaciji ove finansijske istrage, pružilo i Finansijsko-obavještajno odjeljenje.

U narednom periodu očekuje se postupanje Specijalnog tužilaštva i nadležnog Suda po ostalim prijedlozima MUPRS-a za blokadu, odnosno privremeno oduzimanje ostale imovine sumirane kroz Preliminarni finansijski izvještaj i njeno dostavljanje Agenciji za upravljanje imovinom u RS-u.

 

Fena/Informer.ba