Svijet Udarno Vijesti

Uhvaćen najtraženiji australijski bjegunac

Najtraženiji čovjek u Australiji uhvaćen je u jednoj usamljenoj planinskoj kolibi poslije sedmogodišnjeg bjekstva koje je proveo u divljini.

Malkolm Nejden, stručnjak za aboridžinsko preživljavanje u divljini, koji je osumnjičen za ubistvo, izmicao je policiji poput poznatog kriminalca iz 19. vijeka Neda Kelija.

Nejden (38) je često upadao na napuštene i izolovane farme i uzimao zalihe, a potom se vraćao u divljinu. Rano jutros policija ga je opkolila i uhvatila u oblasti Barington tops, pet sati vožnje sjeverno od Sidneja.

Osumnjičeni je ponovo uspio da umakne iz kolibe, iako su ga opkolili teško naoružani policajci, ali ga je savladao policijski pas koji ga je zgrabio za nogu i oborio.

Na prikazanim fotografijama, Nejden sjedi ispod drveta sa lisicama na rukama i nogama, mokar, blatnjav i sa dugom bradom.

Nejden je bivši radnik u klanici, a u bjekstvu je bio od 2005. godine, kada je tijelo njegovog rođaka pronađeno u dnevnoj sobi porodične kuće.

On je tada osumnjičen za ubistvo, a iste godine je ispitan o nedoličnom napadu na jednu petnaestogodišnjakinju 2004. godine i o pucanju na jednog policajca.

Vlasti su ponudile nagradu od 262.000 dolara za njegovo hvatanje.

Tokom bjekstva, Nejden se krio nekoliko sedmica u zoološkom vrtu, gdje je krao meso i trulo voće ostavljeno životinjama. On je proveo toliko vremena u divljini da je psima tragačima bilo teško da nanjuše njegov miris.

 

Srna/Informer.ba