Ekonomija Vijesti

UIO BiH: 65 miliona KM manje prihoda zbog vremenskih neprilika

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je da su u februaru zbog vremenskih neprilika zabilježeni znatno manji prihodi UIO-a, odnosno da je za 20 dana ovog mjeseca prikupljeno oko 65 miliona KM manje nego u istom periodu prošle godine.

Džakula je rekao da su u januaru 2012. godine prikupljena  443 miliona KM indirektnih poreza, što je za četiri posto više nego u januaru 2011. godine.

Džakula, koga je Vijeće ministara imenovao na dužnost direktora UIO-a prije dva dana, istakao je da će jedan od prioriteta u njegovom radu biti priprema potpuno nove organizacije UIO-a i sistematizacije radnih mjesta što će podrazumijevati znatno veću odgovornost svakog zaposlenog.

“Osim toga, očekuje nas gradnja graničnih prelaza na granici sa Hrvatskom koja uskoro postaje spoljna granica Evropske unije, kako bismo svim privrednicima osigurali nesmetani transport robe”, rekao je Džakula za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta biće i gradnja regionalnih centara UIO-a u Sarajevu i Banja Luci.

Džakula je istakao da će UIO dati sve od sebe da utvrđivanje koeficijenata raspodjele prihoda od indirektnih poreza s Jedinstvenog računa, bude prvenstveno stvar tehnike i matematike, a manje stvar politike.

“Sigurno je da će pad privrednih aktivnosti i recesija uticati i na visinu ubranih perioda tokom ove godine u BiH. Teško je u takvim uslovima očekivati porast prihoda. Smatram da će bruto prikupljeni prihodi od indirektnih poreza biti na nivou prošlogodišnjih. Naš zadatak tokom 2012. godine jeste  podizanje nivoa kvaliteta rada svakog zaposlenog, na osnovu čega bi neto prihodi koji idu u raspodjelu korisnicima bili veći od prošlogodišnjih”, zaključio je Džakula.

 

Srna/Informer.ba