BiH Udarno Vijesti

U UIO pet godina nisu kontrolisali zaposlene

Prema Zakonu o Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaposleni u ovoj instituciji trebalo je svake godine da popunjavaju obrasce o svojoj i imovini članova uže porodice, ali to je do sada učinjeno samo jedanput za pet godina, potvrđeno je u UIO.

Miro Džakula, vršilac dužnosti direktora UIO BiH, nedavno je zatražio da oko 2.400 zaposlenih dostave izjave o imovinskom stanju i nespojivosti funkcija radi utvrđivanja eventualnog sukoba interesa ili nezakonitog sticanja imovinske koristi.

Provjera imovinskog stanja i nespojivosti funkcija u UIO nema nikave veze sa zakonima o sukobu interesa u BiH, koji se isključivo odnose na imenovana i izabrana lica.

“Provjere imovinskog stanja zaposlenika zasnovane su na Zakonu o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i Kodeksu iz 2006. godine, koji propisuje obrazac za te provjere“, kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Kovačević nije imao odgovor na pitanje zašto su samo jednom, 2006. godine, radili ove provjere kada u članu 47 Zakona o UIO piše da to treba raditi prilikom zapošljavanja i svake kalendarske godine.

“Ne mogu reći čija je to odgovornost i zašto nije rađeno svake godine. UIO je institucija nastala od dvije entitetske carinske uprave i ljudi su primani na internom konkursu. To je tada tako bilo. Uglavnom, po nalogu direktora Džakule svi zaposleni su dostavili izjave o imovinskom stanju i biće izvršene provjere, ali treba vremena i za to, jer ima više od 2.400 izjava”, rekao je Kovačević.

On je dodao da su provjere na ovakvim radnim mjestima logične, ali su i zakonom propisane.

“Ako imate zaposlenika sa srednjom stručnom spremom, čija je plata 1.200 KM, a pokaže se da on ima znatnu imovinu, neophodno je provjeriti ima li to veze sa obavljenjem njegovog posla. Ukoliko se, nakon usporedbe imovinskog kartona prilikom zaposlenja i sada, pokaže da ima takvih elemenata, biće obaviješteni nadležni organi”, rekao je Kovačević.

Džakula je došao na čelo UIO po odlasku dugogodišnjeg direktora Kemala Čauševića, nakon čega su izvršene brojne kadrovske promjene, a 171 radnik je premješten sa posla na kojima je bio. Džakula je potpisao i 150 rješenja za pokretanje disciplinskih postupaka, među kojima su i za 22 zaposlena koja su bila umiješana u aferu nezakonitog uvoza ukradenih građevinskih mašina u BiH, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba