Region Udarno Vijesti

Ukinute oslobađajuće presude Mladićevim pomagaćima

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je oslobađajuće presude grupi od 10 okrivljenih za pomaganje u skrivanju zločincu Ratku Mladiću od 2002. do 2006. godine i naložio ponovno suđenje pred potpuno izmjenjenim vijećem, saopštio je sud.

Apelacioni sud saopštio je da je usvojio žalbu Prvog osnovnog tužioca na presudu kojom su okrivljeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića.

Apelacioni sud ukinuo je i dio prvostepene presude kojom je odbijena optužba protiv okrivljenih Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojanu Vaskoviću, Marku Lugonji i Blagoju Govedarici.

Prvostepena presuda potvrđena je Blagoju Govedarici koji je zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija osuđen na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine. Po obrazloženju Apelacionog suda, prvostepena presuda u dijelu koji je ukinut donjeta je uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

Posebno je, kako navodi sud, nerazumljiv dio obrazloženja koji se odnosi na razloge za donošenje prvostepene presude u odbijajućem dijelu zbog čega je presuda morala biti ukinuta.

Presuda  Mladićevim jatacima izrečena je 10. decembra 2010. godine pred vijećem sudije Dejana Garića. Sudija je tada u obrazloženju presude rekao da su optužbe za pojedina krivična dijela odbijene jer je 2008. ili 2009. godine nastupila zastarjelost, dok za ostala krivična dijela nije dokazana krivica optuženih.

 

Beta/Informer.ba