Svijet Udarno Vijesti

Ukrajinci čiste ulice, ubijeno 80.000 pasa lutalica

Brojne organizacije za zaštitu životinja širom svijeta pozivaju fudbalske navijače da bojkotuju Evopsko prvenstvo u fudbalu, jer su ukrajinske vlasti tokom priprema za ovo takmičenje ubile oko 80.000 pasa lutalica, a spremaju se da ubiju još 200.000?!

“Pripreme” su počele prije nešto više od godinu dana – u tom periodu u  Ukrajini je navodno ubijeno oko 80.000 pasa lutalica!

Aleksandar Hirši, veterinar iz Austrije i aktivni član međunarodne kampanje “Stop ubijanju pasa” , koja na Facebooku ima oko 90.000 simpatizera, kaže da je sve započelo pismom koje je u Ukrajinu stiglo iz UEFA-inog sjedišta u Nionu.

Rečeno mi je da je iz sjedišta UEFA-e upućeno pismo njihovom lokalnom ogranku u Ukrajini, u kojem stoji da su `psi problem`. Nije rečeno da je rješenje tog problema da se psi pobiju, ali naglašeno je da psi lutalice ne mogu biti na ulicama za vrijeme takmičenja. Lokalne vlasti imale su na raspolaganju niz solucija: mogli su pse smjestiti u prihvatilišta, udomiti ih itd. Ali, odlučili su ih pobiti“, rekao je Hirš za “Frans 24”.

Protesti zbog ubijanja pasa u Ukrajini počeli su još prije godinu dana, ali u akciju se uključio vrlo mali broj ljudi. Kad su ukrajinske vlasti vidjele da protesti nisu izazvali pretjeranu pažnju, nastavili su sa masakriranjem pasa lutalica, što i dalje čine.

Hirši tvrdi da je do njega došla informacija da je ukrajinska vlada angažovala ekipe profesionalnih “lovaca na pse”, kojima je povjeren zadatak  “čišćenja” ulica.

Nakon što se vijest proširila i privukla pažnju evropskih medija, ukrajinske vlasti su, tvrdi Hirši, proširile informaciju da je među lutalicama “zabilježena epidemija bjesnila”.

To je laž, to je samo izgovor da nastave ubijati pse“, tvrdi ogorčeni aktivista, te poziva Europljane da svoje nezadovoljstvo izraze bojkotom Evropskog prvenstva, koje će Ukrajini donijeti milijarde eura prihoda od turizma.

Brutalnost ukrajinskih vlasti privukla je pažnju i kolektiva Anonymous, koji je poslao javnu poruku UEFA-i i sponzorima Evropskog nogometnog prvenstva.

Anonymousi poručuju da je za nehumano ubijanje pasa odgovorni predsjednik UEFA-e Michele Platini, predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič i kompanije koje sponzorišu Evropsko prvenstvo – navode agencije.

Borićemo se protiv  narušavanja ljudskih prava i prava životinja. Nećemo vam oprostiti strašni maskar  nad psima lutalicama, niti ćemo oprostiti cenzuru koju namećete narodu“, poručuju Anonymousi, koji tvrde da će ukrajinske vlasti, ukoliko ih neko ne zaustavi, u narednim mjesecima ubiti još 200.000 pasa lutalica?!

Srna/Informer.ba