BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Ulazak u EU podržava 78 odsto građana BiH

Članstvo BiH u EU podržava 78 odsto građana ove zemlje, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je u prvom tromjesečju provela Direkcija za evropske integracije /DEI/ BiH.

Savjet ministara BiH prihvatio je danas informaciju o ovom istraživanju, koje je pokazalo da bi, ukoliko bi sutra bio proveden referendum sa pitanjem “Da li podržavate ulazak BiH u EU”, 78 odsto građana glasalo potvrdno.

Glavni razlozi koji bi građane opredijelili da glasaju za članstvo BiH u EU su stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta i garancija trajnog mira i stabilnosti, saopšteno je iz DEI BiH.

Sa druge strane, oni koji bi glasali protiv to bi učinili jer vjeruju da bi članstvo u EU stvorilo veće troškove života i povećalo poreze, te dovelo do gubitka kulturne raznolikosti.

Ukoliko se potencijalno referendumsko opredjeljenje posmatra kao podrška procesu integrisanja, onda se bilježi pad za sedam odsto u odnosu na istraživanje iz 2014.

U poređenju sa prošlogodišnjih 67 odsto, u ovogodišnjem istraživanju čak 85 odsto ispitanika smatra da reforme u BiH treba provoditi i bez obzira da li su uslov za članstvo u EU, odnosno prvenstveno zbog stvaranja boljih uslova života u BiH.

Među prioritetnim reformama građani su izdvojili borbu protiv korupcije, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju.

Najvećim preprekama integraciji u EU građani smatraju nespremnost na promjene, politizaciju procesa integrisanja i politiku uslovljavanja koju EU provodi prema BiH.

Kao i prethodnih godina, većina ispitanika informacije o procesu integrisanja dobija posredstvom televizijskog programa i interneta, a finansijska pomoć EU je i dalje najinteresantnija tema.

Trećina ispitanika je mišljenja da BiH već pregovara o članstvu u EU, dok dvije trećine smatra da članstvo u EU nema alternativu.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na reprezentativnom broju ispitanika u cijeloj BiH.

 

Srna/Informer.ba