Izdvojeno Svijet Vijesti

Ulrike Lunacek: Sve zemlje Unije trebaju priznati Kosovo

Sve zemlje Evropske unije (EU) bi trebale da priznaju Kosovo, a bilo bi dobro da to i Srbija učini u bliskoj budućnosti, ocijenila je u utorak izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek.

Potrebno je, takođe, svim zemljama Zapadnog Balkana dati jasnu evropsku perspektivu, kazala je Lunacek u intervjuu za briselski EurAktiv (www.euractiv.com), odgovarajući na pitanje o prevazilaženju podjela u regionu.

Ona je ocijenila da kriza u eurozoni utiče na proširenje.

Tačno je da Unija mora da riješi mnogo unutrašnjih pitanja. Tačno je, takođe da to otežava posao nama koji tvrdimo da je proširenje na Zapadni Balkan neophodno i da Evropa neće biti u potpunosti ujedinjena ukoliko Zapadni Balkan ne bude njen dio“, rekla je Lunacek, koja pripada grupi Zelenih.

Kako je dodala, nekoliko zemalja ne shvata dovoljno dobro tu poruku.

Veoma cijenim što je njemačka kancelarka Angela Markel u avgustu srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću poručila da se mora dostići određeni nivo dobrosusjedske saradnje sa Kosovom da bi Srbija dobila status kandidata“, rekla je Lunacek, članica Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Ona je, međutim, dodala da joj se ne sviđa uticaj zamora od proširenje na stav njemačke kancelarske Angele Merkel prema tom pitanju, prenosi Onasa.

 

Informer.ba