Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Umjereni optimizam bh. lidera pred sastanak u Brčkom

Predsjednici političkih stranaka koje čine kolegijume oba doma parlamenta BiH sastaće se sutra u Brčkom, gdje bi trebalo da razgovaraju o formiranju Vijeća ministara BiH i ispunjavanju uslova za nastavak evropskog puta BiH.

Sastanku, čiji je domaćin lider SDS-a Mladen Bosić, prisustvovaće predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

Bosić je ranije najavio da će sutra liderima najjačih stranaka dati ponudu za koju očekuje da će je morati prihvatiti, jer će u suprotonom to značiti da postoje politički predstavnici koji ne žele da novo Vijeće ministara BiH bude formirano.

On je istakao da je optimista uoči sastanka u Brčkom, te ocijenio da su prethodni razgovori u Sarajevu pokazali da postoji dovoljno prostora da se riješe političke dileme koje su “na stolu”.

Bosić je napomenuo da će sutra biti prvi put, nakon Mostara i Sarajeva, da se ponudi kompletan plan, dok su ranije iznošeni pojedinačni zahtjevi, koji su bili međusobno isključivi, te dodao da je krajnje vrijeme da se formira Vijeće ministara BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je spremnost da bude formirano novo Vijeće ministara BiH, iako je to, kako je rekao, kompleksno i teško pitanje.

“Ne želim da kažem ni da sam optimista ni da sam pesimista. Otići ću na taj sastanak i razgovaraću”, istakao je ranije Dodik, dodavši da pitanje formiranja Vijeća ministara BiH nije samo “priča o foteljama”, već je riječ i o politikama i mogućnostima njihovog provođenja, zbog čega se traži strateški najbolji mogući raspored mjesta.

On je ocijenio da bi pitanja zakona o popisu stanovništva, o državnoj pomoći i implementaciji odluke “Sejdić i Finci” trebalo odvojiti od pitanja formiranja Vijeća ministara BiH.

“Ukoliko se ova tri pitanja budu uspješno rješavala, onda bi nesmetano mogli da apliciramo za status kandidata EU”, rekao je Dodik i dodao da bi trebalo odvojiti ta pitanja od formiranja Vijeća ministara BiH, bez obzira što je u Sarajevu dogovoreno da se sve to razmatra u paketu.

Dodik je stav obrazložio činjenicom da već postoji zakon o popisu, te da su neophodne male tehničke popravke u zakonu o državnoj pomoći, kao i da je formirana parlamentarna komisija za provođenje odluke “Sejdić i Finci”.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da nije optimista kada je riječ o postizanju dogovora o novom sazivu Vijeća ministara BiH na sutrašnjem sastanku u Brčkom.

“Što se tiče Vijeća ministara, teško da možemo bilo šta dogovoriti, s obzirom da većinske bošnjačke stranke još nisu prevagnule oko toga da Hrvatima treba pripasti položaj predsjedavajućeg i dvoje ministara”, rekao je Čović i dodao da je, međutim, realno očekivati dogovor o pitanjima važnim za evropske reforme.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je umjereni optimista pred sutrašnji sastanak u Brčkom i istakao da u formiranju Vijeća ministara BiH nije problem u broju ministarstava nego u principu, a to je da legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda treba da kandiduju lica na mjesta predviđena za predstavnike tih naroda.

Ljubić je naveo da je moguće da će na sastanku biti otvorena rasprava o principima na kojima će biti riješeno pitanje odluke Evropskog suda u predmetu ”Sejdić i Finci”.“Ako se o tome dogovorimo, to bi bilo dovoljno”, istakao je Ljubić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izrazio je nadu da bi tokom sastanka u Brčkom mogao biti postignut politički dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH.

“Znam da postoje razlike, da su one još znatne. Međutim, čini mi se da smo približili stavove o dva ključna pitanja – to je predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova. Ostalo sve možemo lakše dogovoriti”, rekao je ranije Tihić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi sadašnji sastav Vijeća ministara ostao u tehničkom mandatu, reformski proces ne bi bio usporen, već zaustavljen.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da njegova stranka ostaje privržena poznatim principima i programskim načelima za uspostavljanje vlasti, te dodao da nova vlast na nivou BiH treba biti formirana u skladu sa izbornim rezultatima, Ustavom i zakonom, uz prioritetno usaglašavanje programskih načela.

On je naglasio da je SDP u dosadašnjem procesu pokazao spremnost na kompromis, ali pozvao i ostale političke aktere na konstruktivan pristup, kako bi se odblokirao proces formiranja vlasti.

Početak sutrašnjeg sastanka političkih lidera u BiH zakazan je za 12.00 sati u brčanskom hotelu “Jelena”.

 

Srna/Informer.ba