Region Vijesti

Umjesto Glavaša Vladimir Šišljagić nosilac liste HDSSB-a

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić biće umjesto osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša nosilac stranačke liste za 4. i 5. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Odluka je jednoglasno donesena danas na sjednici Glavnog odbora ove stranke nakon čitanja Glavaševog pisma iz Mostara, gdje izdržava kaznu zatvora za ratni zločin nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

Razlog za ovakvu odluku bio je bojazan da bi stranci “zbog zakulisne igre Državne izborne komisije te ocjene Ustavnog suda da Glavaš ne smije na izbore jer to ne obezbjeđuje zaštitu ustavne države”, mogle biti odbačene izborne liste i onemogućeno djelovanje u sljedećem sazivu parlamenta, javili su hrvatski mediji.

Državna izborna komisija saopštila je 10. novembra da Branimir Glavaš može da bude nosilac liste Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), ali ne i kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Glavaš je u maju 2009. godine proglašen krivim za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine i osuđen na kaznu zatvora od osam godina. Nakon toga, pobjegao je u BiH gdje mu je, zahvaljujući međudržavnom sporazumu između Hrvatske i BiH, potvrđena presuda.

Kaznu služi u mostarskom zatvoru u koji je, na lični zahtjev, prebačen iz zeničkog “zbog straha za bezbjednost”, a akciju je odobrilo Ministarstvo pravde BiH. Glavaš bi u Mostaru trebalo da odsluži preostalih šest godina zatvorske kazne.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 4. decembra.

 

Srna/Informer.ba