Svijet Vijesti

Umro američki general John Shalikashvili

General u penziji John Shalikashvili, prvi načelnik Združenog generalštaba američke vojske koji je rođen u inozemstvu, a savjetovao je bivšeg američkog predsednika Billa Clintona o upotrebi trupa u Bosni i drugim sukobima u svijetu, preminuo je u 75 godini.

U saopćenju američke vojske navodi se da je Shalikashvili preminuo u subotu ujutro u vojnoj bolnici u državi Washington nakon komplikacija koje su nastale uslijed moždanog udara u kojem mu je 2004. godine paralisana lijeva strana tijela, javio je AP.

John Shalikashvili je rođen u Poljskoj, odakle je sa porodicom emigrirao u SAD 1952. godine, a čelnu vojnu funkciju u Pentagonu obavljao je u Clintovonoj administraciji od 1993. do 1997. godine, nakon čega se povukao iz vojske. Kasnije je radio kao vanredni profesor u Centru za međunarodnu bezbjednost i saradnju na univerzitetu Stenford.

Predsjednik Barack Obama je povodom njegove smrti izjavio da su SAD izgubile “istinskog vojnika-državnika“, dok je bivši predsednik Clinton istakao da su na Shalikashvilijevu preporuku američke trupe poslane da intervenišu na žarištima u Haitiju, Ruandi, Bosni, Persijskom zalivu i drugim dijelovima svijeta.

 

Fena/Informer.ba