BiH Udarno Vijesti

Umro naučni radnik i akademik Srećko Šimić

Istaknuti naučni radnik, specijalist ginekologije i akušerstva i redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) Srećko Šimić preminuo je u petak u 83. godini.

Šimić je rođen 1929. u Travniku. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1954., specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva položio 1961. na Ginekološko akušerskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Habilitacioni rad pod naslovom “Mogućnosti laparoskopije i kuldoskopije u ginekološkoj dijagnostici” odbranio je 1968., a doktorsku disertaciju pod naslovom “Neki efekti estrogena i progesterona na subepitelnu kapilarnu mrežu vaginalnog dijela uterusa” odbranio je 1972. Radi stručnog usavršavanja boravio je na klinikama u Ljubljani, Gracu, Beču, Munchenu, Hamburgu, Kielu, Stokholmu, Londonu i Oxfordu.

Za asistenta na Katedri za ginekologiju i akušerstvo izabran je 1961., za docenta 1968., za vanrednog profesora 1974., za redovnog profesora 1982., a za profesora emeritusa izabran je 1998. Bio je direktor Ginekološko-akušerske klinike od 1974. do 1994. U tom vremenu Ginekološko akušerska klinika sa 10.000 poroda godišnje i s hiljadama ginekoloških operacija bila je jedana od najvećih klinika u Evropi.

U kliničku praksu uveo je sve, u tom vremenu, najsuvremenije dijagnostičke i terapeutske metode. U svakodnevnu praksu uveo je vakuum ekstraktor za dovršavanje vaginalnog poroda, amnioskopiju, Ph fetalne krvi, kardiotokografiju (CTG), serklažu cerviksa, ultrazvučnu dijagnostiku (treći ultrazvučni aparat u Jugoslaviji) i ekstraperitonealni carski rez.

Uveo je mnogobrojne abdominalne i vaginalne operacije, a i posebno značajnu vaginalnu operaciju kod cevikalnog karcinoma (Schauta, Amreich, Ingelman). Kasnije uvodi kolpskopiju i kolpomikroskopiju sa konizacijom. Prvi na prostoru Jugoslavije (1962) u kliničku praksu uvodi kuldoskopiju i laparoskopiju (u to vrijeme nazvanom celioskopija).

Od 1992. do 1997. bio je član Direktorija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Umirovljen je 1998. od kada je radio kao savjetnik na Ginekološko akušerskom odjeljenju Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Bio je pročelnik katedre za Ginekologiju i porodiljstvo i Zdravstvenu njegu majke i novorođenčeta Fakulteta zdravstvenih studija te mentor 18 doktorskih disertacija i 25 magistarskih radova.

Objavio je 198 stručno-naučnih publikacija. Za dopisnog člana ANUBiH-a izabran je 2002., a za redovnog člana ANUBiH-a 2008. Datum i mjesto sahrane akademika Srećka Šimića i komemorativna sjednica koju će organizirati ANUBiH bit će naknadno objavljeni, saopćeno je iz ANUBiH-a.

Fena/Informer.ba