Svijet Vijesti

UN: Dio Libije pod kontrolom Gaddafija sučena sa velikom nestašicom

Misija UN saopštila je danas da je dio Libije koji je pod kontrolom snaga lojalnih lideru Moameru Gaddafiju pogođen nestašicama goriva, hrane i gotovog novca, uprkos tome što se na prvi pogled čini da je situacija u potpunosti normalna.

U saopštenju Ujedinjene nacije navode da je sedmodnevna misija utvrdila da su neki od problema sa kojima se suočava vlada Libije nestašica goriva, porast cijena hrane, problematičan zdravstveni sistem i nedostatak gotovog novca.

Mada je misija primijetila i neke aspekte normalnog života u Tripoliju, otkriveni su i problemi i ljudima je hitno neophodna humanitarna pomoć“, rekao je zvaničnik UN Lorens Hart.

Pobuna protiv režima Moamera Gaddafija izbila je u februaru, nakon čega je prerasla u građanski rat. Libija je sada podijeljena na istočni dio, koji je u rukama pobunjenika, i zapadni dio koji je pod kontrolom snaga lojalnih libijskom lideru.

UN su uvele sankcije Gadafijevom režimu, zbog čega je otežan uvoz robe i goriva, dok je najmanje 30 država pobunjenike priznalo kao legitimne predstavnike.

UN ističu da je zdravstveni sistem Libije prepoterećen ne samo žrtvama borbi, već i odlaskom nekoliko desetina hiljada stranih zdravstvenih radnika.

 

Srna/Informer.ba