Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

UN se sprema za udar meteora u Zemlju

Po semu sudeći, sve je više zemalja-članica Ujedinjenih naroda koje ozbiljno računaju s prijetnjom od udara meteora u Zemlju, što bi moglo izazvati katastrofalne posljedice za život na planeti.

Zbog toga je prošlog tjedna, Opća skupština UN odobrila mjere za otkrivanje i koordinirani odgovor u slučaju udara meteora, uz pojašnjenje kako bi u tom slučaju moglo doći do razaranja nekih gradova, a možda i uništenja naše civilizacije.

Predlaže se osnivanje međunarodne mreže „Upozorenje od meteora“ koju bi sačinjavali znanstvenici, zvjezdarnice i svemirske agencije diljem planeta, koji bi dijelili informacije o novootkrivenim asteroidima i kolika je vjerojatnost da će pasti na Zemlju.

Stručnjaci će također surađivati s organizacijama koje su bile angažirane prilikom sličnih slučajeva, i koje znaju najbolji odgovor na udara meteora poput onog koji je pogodio ruski grad Čeljabinsk u veljači.

UN će organizirati i osnivanje savjetodavne skupine čiji je zadatak detektirati najbolje opcije, troškove i tehnologije koje su potrebne u slučaju pada meteora. Rezultati tog istraživanja će se dijeliti sa svemirskim agencijama diljem svijeta.

Ove mjere se jednim dijelom temelje na preporukama iz Asocijacije istraživača svemira, koja okuplja profesionalna društva astronauta i kozmonauta. Skupina, sastavljena isključivo od ljudi koji su letjeli u svemir, podnijela je UN-u 2009. izvještaj pod nazivom “Prijetnje: Meteori. Nazovite za globalni odgovor”, u kojemu se navode potezi potrebni kako bi UN mogao spriječiti pad asteroida.

Članovi ove grupe su istaknuli da žele vidjeti kako su i nacionalne vlade zainteresirane za obranu od meteora jer postoji skoro milijun predmeta koji lete blizu Zemlje i koji bi mogle udariti naš planet.