Svijet Vijesti

UN: Somaliji isporučene prve pošiljke hrane

UN su izvršile prvu isporuku humanitarne pomoći žrtvama suše u Somaliji, koju kontrolišu militanti povezani sa Al kaidom.

Rozan Čorlton iz UN-ove organizacije za pomaganje djeci (UNICEF) rekla je da je militantna grupa Al šabab dozvolila humanitarnim radnicima neometan pristup pogođenim područjima.

Velika Britanija obećala je da će uputiti hitnu pomoć vrijednu 84 miliona dolara, ali da neće sarađivati sa Al šababom.

Rog Afrike zahvatila je najteža suša u posljednjih 60 godina, a ugroženo je oko 10 miliona ljudi.

UNICEF ja vazdušnim putem dostavio hranu i lijekove neuhranjenoj djeci iz centralnog grada Baidoe, oko 200 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Mogadiša.

Čorltonova je rekla da je Al šabab garantovao da humanitari radnici mogu da obavljaju svoje aktivnosti bez ikakvog ometanja.

Ova militantna grupa kontroliše velika područja na jugu i u centralnom dijelu Somalije. Al šabab je prije dvije godine uveo zabranu rada humanitarnim agencijama na svojim teritorijama, optužujući ih da su antiislamski orijentisane. Zabrana je ukinuta prije deset dana.

UNICEF je saopštio da Al šababu nije plaćena nikakva nadoknada i da će poslije uspjeha misije u Baidoi uslijediti nove akcije. Rosan Chorlton upozorila je da je situacija na ivici izbijanja gladi.

Hiljade ljudi izbjegle su sa teritorija pod kontrolom Al šababa u potrazi za hranom i vodom. Neki su se sklonili u Mogadiš, gdje humanitarne agencije mogu da rade u dijelovima grada koji su pod kontrolom privremene vlade. Ostale izbjeglice otišle su u Etiopiju i Keniju.

Svakog dana u prepuni izbjeglički logor Dadab u Keniji stigne oko 1 400 ljudi, poneki poslije hoda od dvadeset dana.

Britanski ministar za humanitarna pitanja Endryu Michel, koji obilazi ovo područje, procjenjuje da se u logoru nalazi oko 400 000 ljudi, a humanitarne agencije upozoravaju da bi taj broj uskoro mogao da dostigne pola miliona.

 

Srna/Informer.ba