BiH Ekonomija Vijesti

Unatoč finansijskoj krizi i elementarnoj nepogodi cijene kurbana na prošlogodišnjem nivou

Cijene kurbana u našoj zemlji su na prošlogodišnjem nivou i kreću se od 250 do 450 KM po ovci, rekla nam je uoči Kurban-bajrama Sabina Imamović iz poljoprivredne zadruge Konjic.

Uprkos finansijskoj krizi, elementarnim nepogodama i nebrizi vlasti koje, kao i sve ostale poljoprivrednike, pogađaju i bh. ovčare, Imamovićeva nam je kazala da je zadovoljna ovogodišnjom prodajom kurbana.

Zadovoljne mušterije

Imam 60 do 70 zadovoljnih mušterija zbog realnih cijena – pet KM po kilogramu kurbana. Ove godine je veća potražnja za kurbanima nego prošle. Prodala sam oko 60 kurbana, a mušterije su tražile i više od toga. Zbog toga smo preporučivali ljudima da kupuju kurbane kod naših prijatelja. Snalazili smo se i pomagali jedni drugima“, kaže Imamović.

Naša sagovornica je dodala da je zainteresovanim mušterijama organizovala prevoz kurbana u kombijima, te svog mesara za klanje kurbana.

Sve smo uradili kako bi mušterije bile zadovoljne. Ljudi nas najčešće pitaju da li je stoka vakcinisana i gdje su ovce pasle. Naša stoka pase na brdima kod Konjica. Mi smo članovi konjičke zadruge, svake godine dovodimo veterinara da pregleda stoku na koju od države nekada dobijemo podsticaje. Najvažnije je da je stoka zdrava jer je to bitno za nas i mušterije“, istaknula je Imamovićeva.

Ona naglašava i tužnu činjenicu da se vlasti slabo brinu za razvoj stočarstva.

Nikada nam niko iz Sarajeva nije došao da pomogne na bilo koji način. U ovaj posao smo krenuli sa kreditima. Velikih problema imamo i sa stočnom hranom jer je sijena ove godine bilo vrlo malo. Moraćemo da kupujemo žito i kukuruz. Muž i ja kosimo i pripremamo sijeno kojeg ima tako malo da ga možemo staviti u jedan kombi”, priča Imamovićeva.

Ona je stekla utisak da bh. vlasti jedno pričaju, a drugo rade. U gradu je, kaže, završila školu, a na selo se vratila kako bi svojoj djeci pomogla da se školuju. Za sve je, prema njenim riječima, potrebna dobra organizacija.

Bez pomoći

Ovdje ima slobodan teren – sve od Treskavice do Kalinovika, na kojem se može držati pet-šest hiljada ovaca. Problem je u tome što niko neće da pomogne stočarima. Mogla bih sama da uzgojim 300-400 kurbana. Zimus je stradalo 20 ovaca i 20 janjadi od nevremena, a nikakvu naknadu štete nismo dobili”, kazala nam je Imamovićeva.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača FBiH Avdo Muslimović potvrdio nam je da se cijene kurbana u tom entitetu kreće od pet do šest KM po kilogramu.

Kurbani moraju biti zdravi, a stočari moraju voditi računa prilikom njihovog prehranjivanja. Kurbana će sigurno biti dovoljno jer su i elementarne nepogode učinile svoje, a danak će platiti farmeri koji su prinuđeni da zbog nedostatka stočne hrane smanje stočni fond“, kaže Muslimović.

 

Pažnja prilikom kupovine

U Uredu za veterinarstvo BiH zatražili smo informaciju na šta građani trebaju obratiti pažnju prilikom kupovine kurbana, kao i oni koji namjeravaju životinje koristiti za klanje i konzumaciju u vlastitom domaćinstvu. U odgovoru iz Ureda za veterinarstvo BiH navodi se:

• životinje moraju biti uredno i vidno obilježene ušnim markicama

• prodavci za životinje moraju posjedovati urednu svjedodžbu – uvjerenje o zdravstvenom stanju za životinju koju prodaju ovjereno pečatom i čitkim potpisom veterinara

•broj ušne markice životinje mora biti identičan broju koji je upisan na svjedodžbi – uvjerenju

• svjedodžba je valjana 10 dana od izdavanja i može se besplatno produžavati do godinu ukoliko nije promijenjen zdravstveni status životinje • pri kupovini životinje dužni su svjedodžbu prepisati na vlastito ime u veterinarskoj organizaciji, za što se plaća 50 posto propisane naknade

• uz sve navedeno, potrebno se pridržavati svih preventivnih higijenskih mjera prilikom klanja životinja, obrade mesa i adekvatnog termičkog tretmana, čime će se spriječiti oboljenje ljudi

Oslobođenje/Informer.ba