Ekonomija Izdvojeno Vijesti

UniCredit banka zatvara više od polovine filijala u svijetu

Najveća italijanska banka UniCredit planira da u narednim godinama zatvori dio filijala zahvaljujući čemu bi od 2015. trebalo da uštedi 50 miliona eura godišnje.
“Namjeravamo da reduciramo površinu koju zauzima mreža filijala banke”, najavio je šef odjeljenja za nekretnine UniCredita Paolo Giancarelli, prenio je AP.

Banka, prema njegovim riječima, planira da smanji broj svojih filijala sa sadašnjih 160 na 75 i to prije svega tako što će prestati da radi u iznajmljenim prostorima, ali hoće da proda i dio sopstvenih zgrada.

U naredne četiri godine banka će tako ostati bez 292.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora.

Generalni direktor Federiko Gizoni nastoji da skreše troškove i smanjenjem broja zaposlenih na rukovodećim mjestima kako bi ojačao finansijske rezerve banke i povećao njenu profitabilnost.

UniCredit planira u januaru iduće godine da ponudi na prodaju akcije u vrijednosti 7,5 milijardi eura. Pored toga, banka će ukinuti 6.150 radnih mjesta do 2015. i prodati imovinu u zemljama koje za nju nisu strateške.

Banka, naprimjer, razmatra prodaju centrale u Hamburgu i nekoliko zgrada u Rimu.

U Milanu gdje joj je glavno sjedište, banka raskida ugovore o najmu i sprema se na selidbu u novu centralu firme 2013.

U Austriji UniCredit će preseliti svojih 4.000 radnika iz više zgrada u jednu, u predgrađu Beča, a slično će postupiti u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu, Moskvi i Pragu.

“Uštedit ćemo na troškovima ne samo otpuštanjem zaposlenih, nego i na energiji poslije preseljenja u efikasnije i kvalitetnije zgrade”, dodao je Giancarelli, prema kome će UniCredit tako smanjiti emisiju ugljen dioksida za 50 posto, prenosi Tanjug.

Fena/Informer.ba