Ekonomija Vijesti

Rast cijena nafte uoči glasanja o povjerenju grčkoj vladi

Cijena nafte u utorak je porasla na svjetskim tržištima na temelju jačanja eura prema dolaru uoči glasanja o povjerenju grčkoj vladi.

Barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio je za 93 centa, na 94,19 dolara, odskočivši tako s najniže razine u posljednja četiri mjeseca od 91,14 dolara, na koju se cijena spustila u ponedjeljak. Taj terminski ugovor istječe zaključno s utorkom.

Na tržištu nafte u Londonu cijena barela porasla je za 62 centa, na 112,31 dolar, nakon pada tokom prethodna četiri dana trgovanja.

Rast cijena proizlazi iz kretanja tečaja eura prema dolaru. Nafta poskupljuje s jačanjem eura“, tumači Ken Hasegawa, menadžer u odjelu robnih izvedenica u japanskoj brokerskoj tvrtki Newedge.

Globalni ulagači pozorno će pratiti glasanje u grčkom parlamentu o povjerenju vladi na čelu s premijerom Georgijem Papandreuom, što je važan korak prema usvajanju novih mjera štednja u zamjenu za međunarodne zajmove. Ako bude izglasano povjerenje vladi u Atini, parlament bi o novim mjerama štednje trebao glasati do 28 juna.

Ministri financija eurozone dali su Grčkoj rok od dvije sedmice u kojem bi najkasnije morala odobriti daljnje mjere štednje i povećanje poreza kako bi zauzvrat dobila novu tranšu kredita od 12 milijardi eura.

Euro je ojačao prema dolaru, a rast berzovnih indeksa zabilježila su i evropska tržišta dionica u očekivanju današnjeg glasanja o povjerenju grčkoj vladi.

Nove smjernice tržištima nafte dat će najnoviji sedmični podaci Američkog naftnog instituta o stanju zaliha nafte u SAD-u, prenosi Hina.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim web stranicama objavila da je cijena barela njezine košarice sirove nafte u ponedjeljak skliznula za 10 centi u odnosu na prošli petak, na 107,41 dolar.

 

Fena/Informer.ba

Tags