Izdvojeno Politika Vijesti

Uoči glasanja o Palestini: Nepromišljen potez BiH može da ugrozi odnose sa SAD

Uoči glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o nezavisnosti Palestine i BiH je suočena sa lobiranjem. U BiH su se tako našli ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman i šef palestinske diplomatije Rijad Al Malki.

Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav po pitanju izraelsko-palestinskih odnosa i članovi Predsjedništva su to prenijeli Libermanu, sa izuzetkom Bakira Izetbegovića koji je snažno podržao palestinski zahtjev za članstvo u UN-u.

I Izrael i Palestinci traže da BiH u Vijeću sigurnosti UN-a 11. novembra podrži njihov stav.

Direktor Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja kaže da se može desiti da glas BiH upravo prevagne kod priznavanje Palestine, što je veoma opasno za BiH zbog trenutnih političkih odnosa koji vladaju unutar BiH:

“Činjenica je da je BiH u komplikovanoj situaciji i da jedan nepromišljen potez može da raspali svjetsku krizu velikih razmjera. Treba biti pažljiv i odmjeren i ni na koji način ne uticati na donošenje odluke”.

Bez stava

Na pitanje da li je rješenje da BiH bude neutralna prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, Šolaja kaže da ne treba imati stav na sjednici „a onda vidjeti kako će izgledati zbir glasova, pogotovo što je teško očekivati da će SB UN donijeti takvu odluku s obzirom na unaprijed najavljeni veto SAD-a”.

Iako je jasno da odluka o Palestini ne zavisi od BiH već od sila s pravom veta u Vijeću sigurnosti, Izrael i Palestina se bore za svaki glas pa i onaj BiH, kao nestalne članice najvišeg organa UN-a.

Bivši bh. diplomata Hajrudin Somun kaže da kod lobiranja nema ništa sporno, podsjećajući i na nedavnu posjetu Mahmuda Abasa BiH gdje je takođe razgovarano o palestinskom pitanju. Somun takođe vjeruje da će BiH biti uzdržana prilikom glasanja mada je uvjeren da ako bude podržala Palestinu da će odmoći sama sebi: “BiH ne bi toliko pomogla Palestini, ali bi na neki način odmogla SAD-u i onda bi to dovelo do pitanja odnos između BiH i Amerike”.

Liberman će se danas u Banjoj Luci sastati i sa najvišim zvaničnicima RS, a poznato je da Izrael u ovom entitetu ima snažnu podršku. Somun u tome ne vidi ništa loše:

“Ukoliko to ne spada u okvir politike nekih zemalja i krugova koji u RS vide nešto izdvojeno od BiH. Pri tom podsjećam da je Izrael jedna od zemalja u kojoj RS ima specijalnog predstavnika, pored ambasade BiH”.

Somun pretpostavlja da je predsjednik RS Milorad Dodik u Americi razgovarao sa jevrejskim lobijem o izraelsko-palestinskom pitanju i razvoju događaja u VS UN.

Politički analitičar Ibrahim Prohić navodi da je veoma čudna posjeta Dodika Americi neposredno prije izjašnjavanja o palestinskom pitanju: “U tom trokutu se stvari dešavaju već duže vrijeme. Dakle Izrael, Amerika i Banja Luka odnosno RS. Mi možemo samo konstatovati da su se poklopile neke stvari i da mi imamo pravo da mislimo da je to više od koincidencije”.

Malkijeva posjeta

Više od koincidencije je i današnja posjeta ministra spoljnih poslova palestinske uprave Rijada Al Malkija Sarajevu koji je u BiH doputovao samo dan nakon što je u zemlju došao šef izraelske diplomatije Liberman.

Nema sumnje da će Predsjedništvo BiH Malkiju saopštiti iste stavove kao i Libermanu, iako se čini da su Liberman i Malki, ukoliko su došli da izlobiraju podršku, trebali zamjeniti mjesta današnjih posjeta.

 

Deutsche Welle/Informer.ba