Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Upozorenje analitičara: BiH očekuje jedna vrlo hladna jesen bez penzija i bez plata

Dolazak Petera Sorenssena, na neki način, predstavlja mogućnost za jedan novi početak za međunarodnu zajednicu u BiH posebno imajući u vidu neophodnost bolje koordinacije ključnih međunarodnih igrača u BiH, izjavio je analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

Latal je istakao da je očekivati da će se, nakon tranzicije funkcije specijalnog predstavnika EU sa Valentina Inzka na Sorenssena, razviti bolja koordinacija između kancelarije EU i Kancelarije visokog predstavnika u BiH, a u svjetlu ključnih poteza u procesu pristupanja BiH EU i implementacije Dejtonskog sporazuma.

Kada je u pitanju neformiranje državne vlasti koje je, u ovom trenutku, ključna prepreka nastavka procesa integriranja BiH u EU, Latal je u izjavi za “Fenu” istakao da je “očigledno da je vrijeme ucjena, molbi i zavrtanja ruku prošlo“.

Političare ni u jednoj zemlji ne bi trebalo moliti da urade ono za što su, na kraju krajeva, izabrani. Ono što Sorenssen može uraditi je da, na jedan malo bolji način, objasni političarima, ali i građanima, koliko BiH gubi zbog ovakve situacije”, pojasnio je Latal.

BiH je u ovom periodu, periodu bez državne vlasti, izgubila gotovo 300 miliona eura donacija i projekata koja su Svjetska banka, EU i MMF blokirali.

Ekonomisti upozoravaju da, ukoliko uskoro ne bude formirana vlast u BiH, ovu zemlju očekuje jedna vrlo hladna jesen bez penzija i bez plata“, zaključio je Latal.

 

Fena/Informer.ba