Svijet Udarno Vijesti

Upozorenje ljekara: Časnim sestrama treba dati pilule za kontracepciju

Ljekari iz Australije poslali su Crkvi ozbiljno upozorenje u kojem ističu da se časnim sestrama treba dopustiti uzimanje kontracepcijskih tableta.

S obzirom na naučno utemeljeno objašnjenje tog zahtjeva, Crkva je pred teškim izborom: tvrdoglavo braniti svoja pravila ili zaštititi zdravlje časnih sestara?

Ljekari iz Australije Kara Britt i Roger Short proveli su veliko istraživanje, nakon kojeg su Crkvi poslali upozorenje u kojem ističu da bi časnim sestrama trebalo biti dopušteno korištenje kontracepcijskih tableta.

Naime, istraživanje je pokazalo da žene koje nemaju djece imaju veću vjerovatnoću obolijevanja od raka maternice i dojke od žena koje imaju djecu. Svoje upozorenje o kontracepcijskim tabletama ljekari temelje na podacima koji potvrđuju da se korištenjem tih tableta smanjuje mogućnost obolijevanja od raka.

Iako Katolička crkva broji 95 hiljada časnih sestara širom svijeta, strogo su zabranjene sve vrste kontracepcije. No, postoji olakšavajuća odredba prema kojoj se ne zabranjuju lijekovi s kontracepcijskim učinkom ukoliko se koriste za liječenje bolesti, prenosi Danas.hr.

 

Informer.ba