BiH Udarno Vijesti

Upozorenje: Na bh. tržištu prisutne opasne kineske melaminske kutlače

Agencija za sigurnost hrane BiH uputila je hitnu obavijest nadležnim inspekcijskim organima sa zahtjevom za poduzimanjem pojačanih mjera kontrole i povlačenjem melaminske kutlače s tržišta u cilju smanjivanja potencijalnog rizika po zdravlje ljudi.

Naime, Agencija za sigurnost hrane BiH je jučer preko  RASFF WINDOW-a preuzela EU RASFF obavijest  o predmetu migracije formaldehida iz kutlača od melamina porijeklom iz Kine isporučenih preko Slovenije u Bosnu i Hercegovinu.

Otpuštanje ili migracija formaldehida u hranu je opasna je po zdravlje ljudi jer kod dugotrajne izloženosti može imati kancerogeno djelovanje, te može izazvati alergijske reakcije,  navodi se u priopćenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH navode kako je deklaracija spornih proizvoda melaminska kutlača s vrhom i melaminska kutlača, zemlja porijekla je Kina, te da je uvoznik SILK Trade d.o.o. 74260 Tešanj Bukva b.b., Industrijska zona.

Inače, Kina je u proteklih šest mjeseci devet puta prijavljivana putem EU RASFF-a po pitanju migracije formaldehida iz njihovih proizvoda.

 

Fena/Informer.ba