BiH Udarno Vijesti

Uprava ŽRS-a umjesto svojih, angažuje mašinovođe iz Srbije

Dok mašinovođe Željeznica RS-a čekaju dogovor o zahtjevima zbog kojih su još 10. oktobra obustavili rad, uprava tog javnog preduzeća saopćila je danas da će angažovati mašinovođe iz Srbije.

“Očekuje se dolazak prve grupe mašinovođa iz Republike Srbije koji će svakako doprinijeti povećanju broja teretnih vozova koji saobraćaju u ovom momentu, samim tim i ispunjavanje obaveza prema komintentima i kompletnoj privredi RS”, stoji u saopćenju uprave ŽRS-a.

Ne navode pod kojim uvjetima se angažiraju mašinovođe iz druge zemlje, dok su radnici ŽRS-a u štrajku i traže stimulacije na plaće u iznosu mnogo manjem od nastalih šteta tokom obustave rada.

Mašinovođe koje su obustavile rad već danima su okupljenje u prostorijama dobojskog Centra za kulturu, gdje zajednički čekaju na dogovor o ispunjenju postavljenih zahtjeva.

Uprava, međutim, tvrdi i da, uprkos brojnim pozivima upućenim mašinovođama tog preduzeća da se vrate na posao, nije naišla na adekvatan odziv.

“Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić zadužio je rukovodstvo da obezbijedi neophodan broj mašinovođa. Uprava ŽRS intenzivno radi na angažovanju novih mašinovođa i još uvijek ostavlja mogućnost mašinovođama koji odbijaju da rade da se vrate na posao”, navodi manadžment ŽRS-a.

Ponovo navode podatke o prevezenoj robi tokom jučerašnjeg dana.

Željeznice RS su prevezle šest vozova tovarenih željeznom rudom od stanice Omarska u pravcu Doboja. Voz iz Prijedora koji prevozi željeznu rudu upućen je prema sjeveru RS, a dalje treba biti otpremljen za Poljsku.

Iz stanice Doboj juče je sedam vozova otpremljeno do željezare u Zenici.

Preko graničnog prelaza Dobrljin predata su dva, a primljen jedan voz koji je prevezen do stanice Prijedor. Preko graničnog prelaza Zvornik Novi – Brasina predata su tri, a primljena dva voza dok je preko graničnog prelaza Brčko predat jedan a primljena dva voza.

Saobraćaj neometano funkcioniše u pravcu stanice Brčko tako da privredni subjekti na tom području normalno funkcionišu.

Planom prevoza za današnji dan predviđenjen je prevoz isključivo željezne rude iz Omarske kao i rad u luci Šamac.

 

Fena/Informer.ba