Svijet Vijesti

Uprkos bolesti Čavez se kandiduje za predstojeće izbore 2011.

Predsjednik Venecuele Ugo Čavez kandidovaće se na novi šestogodišnji mandat na izborima iduće godine uprkos nedavnoj operaciji kojom mu je otklonjen kancerogeni tumor, piše današnje izdanje lista “Koreo del Orinoko”.

Poslije obavljene vijesti da je 56-godišnji socijalistički lider tokom proteklog mjeseca operisan u Havani radi uklanjanja tumora veličine bejzbol loptice u Havani pojavila su se pitanja o njegovom zdravlju i spremnosti da nastavi da vlada venecuelom..

Imam medicinske, naučne, ljudske, političke i razloge ljubavi da ostanem na čelu vlade i da se kandidujem snažnije nego ikada. Na ličnom nivou, mogu vam reći da nikada nisam razmišljao da se penzionišem od predsjedništva”, rekao Čavez.

Čavez se tokom vikenda vratio u Venecueli sa Kube, gdje je bio na hemoterapiji. Prema njegovim riječima, tokom medicinskih ispitivanja nisu pronađene nikakve maligne ćelije i da je sada mnogo boljeg zdravlja nego kada je otišao.

Predsjednik Venecuele naglasio je da su mu na Kubi provjeravali “organ po organ, kako bi utvrdili da li ima metastaza i da ništa nije pronađeno.”

Analitičari navode da su prošlogodišnji parlamentarni izvori pokazali da je Venecuela podijeljena po polovini “na Čavezove pristalice i protivnike“.

Predsjednički izbori u Venecueli zakazani su za decembar 2012. godine.

 

Srna/Informer.ba