Svijet Udarno Vijesti

Uprkos recesiji Turska je gospodarsko čudo koja je za sobom ostavila Kinu i Argentinu u ovom razdoblju

Dok iz brojnih razvijenih zemalja svijeta svakodnevno stižu pesimistične najave o još goroj gospodarskoj krizi, pravo je osvježenje vijest iz Turske u kojoj je izvoz u prošloj, 2011. godini porastao čak 18,2 posto. Tamošnji ministar ekonomije Zafer Caglayan novinare je ponosno izvijestio kako je to zapravo rekord u historiji Turske. U prvoj četvrtini prošle 2011. godine Turska je ostavila za sobom Kinu i Argentinu i postala država s najvećim ekonomskim porastom u ovom razdoblju.

U turskim zračnim lukama prošle je godine zabilježen rekordan broj putnika. Čak oko 118 miliona putnika prevezeno je mahom iz zračnih luka u Istanbulu i Ankari, a to je povećanje od 14,4 posto u odnosu na 2010. godinu. Od 2004. godine snažno je povećan izvoz voća i povrća iz Turske. Proizvodnja voća povećana je za 25 posto, a najviše se izvoze banane, jabuke, grožđe, marelice i trešnje. Nije zanemariv ni podatak da su Turci prikazali svoje sapunice u više od 20 zamalja. Samo u 2011. godini Turska je zaradila oko 46 miliona eura.

Zbog turskog gospodarskog čuda neki analitičari kažu kako treba zaboraviti zamah zemalja BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) jer stiže TIMBI koji će predvoditi upravo Turska, zatim Meksiko, Indonezija… piše Slobodna Dalmacija.

Informer.ba