Izdvojeno Svijet Vijesti

Uragan Sandy jedan od najskupljih prirodnih katastrofa u historiji

Najmanje 51 osoba poginula je u naletu oluje “Sandy”, koja od ponedjeljka hara istočnom obalom SAD. Vjetar, talasi, kiša i snijeg pogodili su obalu u širini od 1.600 kilometara, a efekte oluje osjetili su stanovnici 17 američkih saveznih država.

Šteta od oluje procjenjuje se na 20 milijardi dolara, čime je “Sandy” dospjela među najskuplje prirodne katastrofe u historiji. Milioni ljudi morali su da se pomire sa činjenicom da će možda i danima ostati bez elekrične energije i javnog prevoze.

Donji Manhattan je juče bio gotovo u potpunosti poplavljen

Bez struje je ostalo 8,5 miliona ljudi, a otkazano je više od 18.100 avionskih letova. Stanovništvo je evakuisano iz priobalske oblasti duge 640 kilometara, od Ocean Cityja u Marylandu do Darmuta u Massachusetts. Najavljena kao uragan, Sandy je oslabila prije nego što se obrušila na SAD. Oluja je danas stigla do Pennsylvanije , gdje se očekuje velika količina padavina.

Predsednik SAD Barak Obama jutros je proglasio New York i New Jersey zonama najveće katastrofe, otkazavši sve predizborne aktivnosti, a isto je danas učinio i kandidat republikanaca za predsednika Mitt Romney. Američki predsjednik će sutra posetiti New Jersey, sa guvernerom te države Chrisom Christiem.

Metro i dalje potopljen

Newyorški metro, kojim se prevozi više od pet miliona stanovnika grada, oštećen je kao nikada do sada. Gradonačelnik Michael Blumerg je rekao da bi moglo potrajati četiri ili pet dana da vozovi ponovo počnu da saobraćaju.

Bez struje se u ovom trenutku nalazi više od osam miliona Amerikanaca koji žive u pojasu od Severne Caroline do Maina, a u samom New Yorku veliki dio  Manhattana nema električnu energiju.

Procenjuje se da će biti potrebno tri do četiri dana da većina stanovnika najvećeg grada u SAD dobije struju, a poseban problem predstavljaju poplavljena područja New Yorka. Zbog naleta uragana ugašena su tri nuklearna reaktora, jedan u New Yorku i dva u New Jerseyu, dok se stanje četvrtog, takođe u New Jerseyu prati.

Uprkos bojazni da bi voda mogla da poplavi reaktore, što se dogodilo u japanskoj elektrani “Fukushima” prošle godine, američke vlasti tvrde da nema opasnosti po građane.

Kataklizme poput “Sandy” bivaće sve češće

Newyorški guverner Andrew  Cuomo upozorio je na klimatske promjene povezane sa superolujom “Sandyi” i postavio pitanje da li je grad New York sposoban da izdrži poplave kakve su ga zadesile noćas. On je rekao da bi oko  Manhattana trebalo podići zid da zaustavi poplavu, “koja je bila svuda”.

Rekao sam predsedniku (SAD Baraku Obami), dva puta godišnje imamo poplave kakve se događaju jednom u 100 godina. Ovo su ekstremne vremenske promjene, a njihova učestalost se povećava – naveo je Cuomo.

Otkazana parada za Noć vještica

New York  je za praznik Noć vještica koji pada u srijedu, po prvi put u posljednjih 39 godina otkazao paradu koja je trebalo da bude održana na gradskim ulicama. Zbog oluje u utorak su otkazane predstave na Broawayu, a još nije poznato da li će Newyorški maraton planiran za nedjelju biti održan.

Javni prevoz u New Yorku i New Jerseyu još nije uspostavljen, dok je u Washingtonu  situacija bolja i od popodneva su ponovo pokrenuti autobusi i metro. Newyorška berza koja je dva dana bila zatvorena, u srijedu će se otvoriti, a ovo je bio prvi put od 1985.godine da Wall Street ne radi zbog prirodne katastrofe.

Uragan “Sandy” je sada oslabio i vazdušna masa u kojoj udari vjetra ne prelaze 70 kilometara na sat, pomjera se ka kontinentalnom dijelu SAD, i zahvata djelove Ohia,  Pennsylvanije i  Zapadne Virginije, donoseći veoma hladno vrijeme i snijeg.

Neizvjesna sudbina trojice mornara iz Crne Gore koje je “Sandy” zatekao u Bermudskom trouglu

Crnogorska ambasada u Washingtonu saopćtila je danas pokušava da sazna informacije o stanju trojice Podgoričana, radnika sa putničkog broda “Istraživač mora” (Explorer of the seas), koji je uragan Sandyi zatekao u Bermudskom trouglu. Ambasada je saopštila da u oluji Sandy  za sada, nema povrijeđenih državljana Crne Gore.

Nezavisne/Informer.ba