BiH Udarno Vijesti

USK: Kazna od 1 godine zatvora može se zamijeniti radom za opće dobro

U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona zaključeni su prvi ugovori o izvršenju rada za opće dobro na slobodi između ministra pravosuđa i uprave Andreja Mamontova i direktora javnih komunalnih poduzeća s područja kantona.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, rad za opće dobro na slobodi predstavlja alternativnu sankciju kojom sud može, kad odmjeri i izrekne kaznu zatvora u trajanju do jedne godine istovremeno, uz pristanak optuženog, zamijeniti je radom za opće dobro na slobodi uz ispunjenje zakonom predviđenih uvjeta.

Alternativna sankcija rad za opće dobro na slobodi može se izreći u trajanju od najmanje deset do najviše devedeset radnih dana. U okviru resornog ministarstva, organizairan je Sektor za pravosuđe i upravu, koji će se posredstvom posebno ovlaštenih državnih službenika baviti ovim poslovima.

U postupku izvršenja rada za opće dobro na slobodi učestvuju Ministarstvo pravosuđa i uprave, te poslodavci posredstvom povjerenika, koji obavljaju humanitarnu, ekološku ili komunalnu, odnosno drugu djelatnost od koristi za društvenu zajednicu.

S obzirom na obaveze svih državnih organa, ustanova i drugih pravnih subjekata da sarađuju s Ministarstvom u izvršenju ove sankcije, ministar Mamontov je u skladu s Pravilnikom o izvršenju rada za opće dobro na slobodi utvrdio listu poslodavaca.

Svi oni ispunjavaju uvjete iz Pravilnika za izvršenje rada za opće dobro na slobodi, a lista se prema potrebama može mijenjati ili dopunjavati. Pravilnikom je detaljno propisan postupak i rok izvršenja, razlozi za odgodu izvršenja, te vođenje odgovarajućih evidencija o izvršenju rada za opće dobro na slobodi.

Nakon zaključenja ugovora Ministarstvo planira održati prvu obuku povjerenika za izvršavanje alternativne sankcije rad za opće dobro na slobodi, za uposlenike javnih komunalnih poduzeća u kojima će se ona izvršavati.

 

Fena/Informer.ba