Region Udarno Vijesti

Uskoro hapšenja Mladićevih jataka iz bivše vlasti?

Izvještaj o skrivanju Ratka Mladića i o njegovim pomagačima, koji Serge Brammertz očekuje na stolu tokom svoje posjete Beogradu 8. i 9. novembra, mogao bi obuhvatiti i neka imena iz bivših struktura vlasti, saznaje Kurir od izvora u Tužilaštvu za ratne zločine

 “Brammertza najviše zanima uloga državnih struktura u skrivanju Mladića, i to upravo istražujemo, mada se od početka zna ko, kako i zašto je bio uključen u tu priču. Ne isključujemo mogućnost novih hapšenja“, tvrdi izvor Kurira, i dodaje da konačna verzija izvještaja još nije napisana i da postoji mogućnost da se Brammertzu stvar predoči i usmeno.

Prema saznanjima Kurira, u sastavljanje izvještaja uključene su sve službe koje su tragale za generalom VRS-a.

S druge strane, predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haagom Rasim Ljajić izričito tvrdi da Mladić nije imao nikakvu pomoć struktura vlasti poslije 2002. godine.

“Ne postoji nijedan dokaz da je iko iz struktura vlasti pomagao Mladiću poslije spomenutog perioda! Mi to hoćemo da utvrdimo zbog nas, i to će biti predmet naše unutrašnje istrage”, kazao je Ljajić i dodao da Srbija može očekivati povoljan izvještaj Sergea Brammertza u Vijeću sigurnosti.

“Saradnja je završena, a sve ostalo su sporedna pitanja. Nema prostora za ucjene jer su izvršene obaveze prema Tribunalu”, kazao je Ljajić.

Penzionirani general Aco Tomić, koji je krajem januara priveden na saslušanje pod sumnjom – u postupku koji protiv njega vodi Tužilaštvo za ratne zločine – da je s još četvoricom podoficira pomagao Mladiću u skrivanju, u izjavi za Kurir kaže da se ne boji nikakvog izvještaja.

“Ne bojim se i ne interesuje me to uopće. Hladan sam”, kratko je rekao Tomić.

 

Fena/Informer.ba