BiH Udarno Vijesti

Uskoro zahtjev za postavljanje spomen-ploče vojnicima bivše JNA: Nova provokacija iz RS s Dobrovoljačkom ulicom

Boračke organizacije iz Republike Srpske uskoro će i zvanično zatražiti od vlasti Grada Sarajeva da im dozvole postavljanje spomen-ploče poginulim vojnicima JNA u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj, saznaje “Dnevni avaz”.

Boračke organizacije, ali i znatan dio predstavnika vlasti u Sarajevu protiv su postavljanja spomen-ploče, jer smatraju da se radi o novoj provokaciji iz RS.

Nepotrebna polemika

Prepiska između vlasti Grada i Kantona Sarajevo s jedne i boračkih organizacija s druge strane odavno traje i u finalnoj je fazi. Ovo nam je potvrdio i Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila RS, koji je kazao da očekuje da će uskoro sva procedura biti završena.

” Trenutno radimo na izgledu, tekstu i dimenzijama spomen-ploče. Prema planu, ona bi trebala biti smještena na mjestu gdje se dogodio prekid kolone” – kaže Mitrović.

Ploča bez imena

S obzirom na to da u RS godinama tvrde da su u Dobrovoljačkoj poginula 42 vojnika JNA, što se kosi s izjavama generala JNA Milutina Kukanjca da ih je bilo šest, na ploči neće biti ispisana imena poginulih. Mitrović kaže da bi to otvorilo nepotrebnu polemiku, zbog čega će predložiti da se napiše samo ono što se tog dana dogodilo.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kaže da su boračke organizacije iz RS pisale gradskim vlastima, ali da do njega još nije došao zvaničan zahtjev. U ovom trenutku time se, kaže, bave komisije Gradskog vijeća. Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić protiv je ideje o postavljanju spomen-ploče u Dobrovoljačkoj, jer je “davno dokazano da se radilo o vojnicima iz strane države, koji su bili na teritoriji suverene i međunarodno priznate države BiH”.  

 

Hebib: Što se brane da nisu imali ništa sa JNA

Predsjednik Patriotske lige BiH Avdo Hebib kaže da je samo nezvanično čuo da je u toku procedura za dobivanje dozvole za gradnju spomen-ploče u Dobrovoljačkoj.

“Ako neko treba podizati spomen-ploču, to je Srbija, a ne Republika Srpska. Kada bi Srbija podnijela zahtjev, mislim da je ne bi trebalo odbiti. Međutim, ne vidim nijedan razlog da to traži Republika Srpska. Pa, na sudovima se brane da nisu imali ništa sa JNA” – kazao nam je Hebib.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba