BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Usorac: Hrvatska “fabrikuje” probleme oko uvoza roba iz RS-a i BiH

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac tvrdi da Hrvatska „fabrikuje“ probleme oko uvoza roba iz tog entiteta i cijele BiH.

Hrvatska fabrikuje probleme da bi skrenula pažnju s problema u poljoprivredi koje imaju njihovi proizvođači i prebacila ih na BiH, rekao je Usorac uoči današnjeg sastanka predstavnika udruženja koje vodi s nadležnim u resoru poljoprivrede RS.
Po njegovoj tvrdnji, nekorektno je ponašanje Hrvatske prema BiH i njenim proizvođačima i prerađivačima.

Ubuduće ćemo tražiti da se rade recipročne mjere, kazao je Usorac i najavio da će tražiti „jedan oštri stav Ministarstva poljoprivrede RS-a, jer ne trebaju domaći poljoprivrednici rješavati probleme koje ima ratarstvo u Hrvatskoj“.

Proteklih dana dosta verbalne bure u RS izazvala je najava da će biti zaustavljen promet mlijeka i mliječnih proizvoda iz RS u Hrvatsku, ali je dogovorom nadležnih u Zagrebu ipak odlučeno da je mlijeko ići u tu zemlju i obrnuto.

Dobili smo uvjeravanja da ćemo do, 1.jula 2013. godine, moći da izvozimo mlijeko i mliječne proizvode u Hrvatsku, što je dobra vijest i daje nam vremena da obavijestimo Evropsku komisiju i tražimo dolazak FVO inspektora, koji bi stavili „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice na listu objekata iz kojih je moguć izvoz u Evropsku uniju,pojasnila je nakon tih razgovora pomoćnica ministra poljoprivrede, za resor veterinarstva, Radmila Čojo, nakon sastanka u Zagrebu delegacija RS-a i Uprave za veterinu Hrvatske.

Fena/Informer.ba