BiH Vijesti

Uspješan mandat BiH u Savjetu bezbjednosti UN

BiH je kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, tokom dvogodišnjeg mandata koji je okončan 31. decembra prošle godine, ispunila sva očekivanja i dala puni doprinos radu ovog tijela i UN u cjelini, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti može se ocijeniti kao jedan od najvećih spoljnopolitičkih uspjeha BiH koji je znatno doprinio njenoj afirmaciji i ugledu u svijetu, što potvrđuju i ocjene mnogih zemalja, uključujući i ocjene stalnih članica Savjeta, kao i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna koji su pohvalili članstvo BiH i njen doprinos radu Savjeta bezbjednosti.

Aktivnim odnosom i učešćem u nastojanjima Savjeta bezbjednosti da izvršava svoju osnovnu funkciju očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti, BiH se dokazala kao ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner i član međunarodne zajednice, spreman da na kvalitetan način odgovori izazovima i da izvršava preuzete obaveze, navodi se u saopštenju.

Iskustva stečena tokom mandata u Savjetu bezbjednosti u velikoj mjeri će pomoći BiH pri ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u, dodaje se u saopštenju.

BiH je za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN izabrana 15. oktobra 2009. godine u Generalnoj skupštini UN kao kandidat Istočnoevropske grupe, uz podršku 183 države članice UN. Tokom dvogodišnjeg mandata, koji je započeo 1. januara 2010. godine, BiH je predsjedavala Komitetom za sankcije za Liberiju i Neformalnom radnom grupom Savjeta bezbjednosti za dokumentaciju i potpredsjedavala Komitetima za sankcije za Libiju, Sijera Leone i Sudan.

Tokom dvogodišnjeg mandata, a naročito za vrijeme predsjedavanja Savjetom bezbjednosti UN, česti kontakti sa svim članicama Savjeta, kako stalnim, tako i nestalnim (Austrija, Brazil, Francuska, Gabon, Indija, Japan, Južnoafrička Republika, Kina, Kolumbija, Liban, Meksiko, Nigerija, Njemačka, Portugal, Rusija, SAD, Turska, Velika Britanija, Uganda) značajno su doprinijeli jačanju bilateralne saradnje BiH sa ovim državama.

Članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti doprinijelo je i definisanju spoljnopolitičkih stavova BiH o pitanjima koja do sada nisu bila među njenim spoljnopolitičkim prioritetima, prvenstveno o kriznim situacijama u određenim dijelovima svijeta, navodi se u saopštenju MIP-a BiH.

 

Srna/Informer.ba