Politika Vijesti

Uspostavljeni diplomatski odnosi BiH i Malavija

U prostorijama Stalne misije Republike Malavi pri Ujedinjenim narodima u New Yorku 18. oktobra upriličena je ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Malavi.

Uime Bosne i Hercegovine Zajedničku izjavu je potpisao stalni predstavnik BiH pri UN-u, ambasador Ivan Barbalić, a uime Republike Malavi stalni predstavnik Republike Malavi pri UN-u, ambasador Brian Bowler.

Nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave ambasadori Barbalić i Bowler su razgovarali o mogućnostima za unapređenje i intenziviranje bilateralne saradnje i tom prilikom ocijenili da bi razmjena bilateralnih posjeta na najvišem nivou značajno doprinijela produbljivanju prijateljskih odnosa i otvorila nove mogućnosti za saradnju dviju zemalja.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o aktualnim temama i izazovima u okviru Ujedinjenih naroda, posebno sa stanovišta djelovanja Bosne i Hercegovine kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

 

Fena/Informer.ba