Politika Vijesti

Ustavni sud BiH održao javnu raspravu o statusu državne imovine na području RS-a

Ustavni sud BiH u petak je održao javnu raspravu u predmetu U 1/11, koji je pokrenut po zahtjevu Sulejmana Tihića, u vrijeme podnošenja zahtjeva zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predmet javne rasprave je bila ocjena ustavnosti Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja.

Svoje mišljenje su iznijeli Alma Čolo, u ime podnosioca zahtjeva, te Snježana Jokić, član Upravnog odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS, Nikola Kovačević, savjetnik predsjednika Narodne skupštine BiH, te Dragan Spasojević, pomoćnik ministra pravde u Vladi RS, kao zastupnici donosioca osporenog zakona.

Također, svoja stručna mišljenja iznijeli su Zvonimir Kutleša, predsjedavajući Komisije za državnu imovinu, prof. dr. Edin Šarčević, te Mustafa Begić.

Vijećanje u ovom predmetu nastaviće se na narednoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH u januaru 2012. godine, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH.

Fena/Informer.ba