BiH Izdvojeno Vijesti

Ustavni sud RS-a: Nema povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske /RS/ utvrdilo je danas da Zakon o katastru RS ne povređuje vitalni interes bošnjačkog naroda – izjavio je danas predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko.

U saopštenju sa sjednice Vijeća navodi se da se razlozi koje je podnio Klub delegata bošnjačkog naroda izneseni u zahtjevu za pokretanje vitalnog interesa mogu eventualno svrstati u razloge ili biti razlozi za ocjenu ustavnosti predmetnog zakona.

Prema mišljenju Vijeća, tvrdnje Kluba delegata bošnjačkog naroda da će prema ovom zakonu građani bošnjačke nacionalnosti dolaziti u nepovoljniju i diskriminatorsku poziciju su neosnovane i ničim dokazane“, navodi se u saopštenju.

Prema ocjeni ovog vijeća, Zakon o katastru nema nacionalni karakter i u cjelini se jednako odnosi prema svim narodima i građanima u RS i zbog toga ne može ugroziti bilo čiji vitalni nacionalni interes, a samim tim ni vitalni interes bošnjačkog naroda.

Zovko je novinarima nakon sjednice Vijeća rekao da će Ustavni sud ili eventualno i on pokrenuti redovnu proceduru za proglašenje neustavnosti ovog zakona i da se donese privremena mjera da se stavi van snage.

On je pojasnio da će to biti učinjeno nakon što predsjednik RS Milorad Dodik potpiše Zakon o katastru i da će o njegovoj ustavnosti odlučivati Ustavni sud u redovnoj proceduri, svih devet sudija ovog suda, a ne Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Prema Zovkinom mišljenju, potrebno je vidjeti da li je ovim zakonom povređena ustavna rješenja što je druga kategorija povrede vitalnog interesa.

On je to svoje mišljenje obrazložio time da je predlagač Zakona o katastru bila Uprava za geodetske i imovinsko pravne odnose, a ne kako je to ustavom definisano pitanje ko i kako može biti predlagač zakona.

Zovko je, takođe, postavio i pitanje da li je bilo potrebno Zakon o katastru donositi po hitnom postupku, a ne po redovnoj skupštinskoj proceduri.

Zakon o katastru Narodna skupština RS usvojila je na sjednici od 22. februara, a Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je 4. marta okrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa.

 

Srna/Informer.ba