BiH Udarno Vijesti

Ustavni sud RS-a odlučio: Grb i slava Općine Vlasenica su neustavni

Grb i slava Općine Vlasenica su simboli s kojima se ne mogu identifikovati svi građani ove multinacionalne općine i danas ih je osporio Ustavni sud Republike Srpske.

Time je usvojio prijedlog Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a i donio odluku kojom je utvrdio da su neusaglašene s Ustavom RS-a odredbe Statuta te lokalne zajednice kojima je utvrđen grb i slava općine.

S obzirom na to da je osporenim odredbama propisano da se u središnjem dijelu grba kao simbol Općine nalazi Crkva (manastir) Sv. apostola Petra i Pavla i krst, nesporno je, po ocjeni Suda, da se radi o simbolima koji predstavljaju samo građane hrišćanskog pravoslavnog vjerskog i kulturnog naslijeđa”, saopćeno je iz ovog suda.

Također, ta najviša pravosudna institucija RS-a smatra da se svetkovanjem krsne slave uvode vjerski običaji u jedinice lokalne samouprave i dovode u privilegovani položaj pripadnici jedne vjere u odnosu na ostale građane te da na taj način vjera postaje razlog odvajanja i razlikovanja njenih građana.

Zakon o privatizaciji stanova

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS nije utvrdilo povredu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o privatizaciji državnih stanova RS.

Prema mišljenju Vijeća, tvrdnje Kluba delegata bošnjačkog naroda da će prema osporenom zakonu građani bošnjačke nacionalnosti dolaziti u nepovoljniju i diskriminatorsku poziciju neosnovane su i nedokazane, s obzirom da se ni jednom zakonskom odredbom ne daje prednost nekom drugom konstitutivnom narodu u odnosu na ostale, niti se prave razlike među njima.

 

Fena/Informer.ba