Politika Vijesti

Ustavni sud RS-a odlučivat će o Zakonu o premjeru i katastru

Ustavni sud Republike Srpske odlučivat će o Zakonu o premjeru i katastru u RS-u. 

Dogovora o vetu Bošnjaka na taj zakon nije bilo na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a.

Nisu prihvaćeni amandmani Kluba Bošnjaka da se sporni zakon ne primjenjuje do odluke u meritumu Ustavnog suda BiH na Zakon o katastru RS, čija je primjena obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predsjedavajući Bošnjačkog kluba u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović podsjetio je na primjedbe koje je taj klub ranije dao na novi zakon o premjeru i katastru, prilikom pokretanja pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Zakon o premjeru i katastru, usvojen je ranije glasovima vladajuće većine u RS-u nakon što je Ustavni sud BiH stavio privremenu mjeru zabrane primjene spornog Zakona o katastru u RS-u.

Predlaganjem novog zakona RS je sama odustala od Zakona o katastru u RS-u, čija primjena je obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH, po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je ranije, podnoseći apelaciju Ustavnom sudu RS-a, upozorio da cilj donošenja Zakona o katastru u RS-u očigledno nije da se omogući kontrola korištenja imovine u skladu s općim interesima, odnosno da se osigura naplata poreza ili drugih doprinosa ili kazni, već da se liši imovine svaka osoba koja nije u posjedu te imovine.

“Zakonom se uvodi pravna nesigurnost kao manir ponašanja državnih organa, što je potpuno u suprotnosti s pozitivnom obavezom države da zaštiti imovinu, a ne da svojim djelovanjem potire prava i proizvodi potpuno novo faktičko stanje”, smatra Izetbegović.

Prethodno su i delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o katastru u RS-u, ali je bez čekanja na krajnji ishod Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove u RS-u počela njegovu primjenu, odnosno preuzimanje gruntovnica u sudovima u tom bh. entitetu.

Fena/Informer.ba