BiH Udarno Vijesti

Ustavni sud RS duže od godinu odbija riješiti zahtjev Fate Orlović

Sudbina nane Fate Orlović, koja godinama vodi grčevitu borbu za izmještanje bespravno izgrađene crkve iz svoje avlije u Konjević Polju, Općina Bratunac i dalje je neizvijesna. Nakon posljednjeg napada, u kojoj je povrijeđena od strane lokalnog policajca ispred svoje kuće, kaže da se sada osjeća mnogo bolje, ali da desnom rukom više ne može raditi kao prije.

Lažna obećanja

Desna ruka mi je oštećena, ne funckioniše uopće kao prije. No, i dalje se ne predajem. Borim se koliko mogu. Neće me zastrašiti. Bolesna jesam, ali i dalje se držim na nogama. Neće me se lako riješiti – kaže Orlović.

Prošli su izbori. Lažna obećanja i slikanja sa nanom u predizborne svrhe brzo su zaboravljena. Nema izbora, nema ni političara, naglašava ona, a posljednjih nekoliko mjeseci ponovo je zaboravljena

Kako im više ne trebam, niko ni ne dolazi. Niko ni da nazove da pita samo kako sam, treba li mi nešto. Jesi li nano, ako ništa, zdrava. Kao da me nema. Odem malo kod kćerke u Srebrenik, ali ovdje mi je u Konjević Polju najljepše. Ne mogu bez svoje avlije. Gdje god odem, uvijek se vratim – tvrdi Fata.

Ovih dana, priča ona, navrate joj putnici koji pohode prema Srebrenici, pred obilježavanje nove godišnjice genocida.

Njih dočekujem, nudim im konak i tako mi dani prolaze. Uglavnom ne budem sama. Sinoć su mi bili na konaku, i večeras će i tako sve do 11. jula. Svrate popričaju s nanom. Nikog neću da odbijem. Bujrum svima. Pomažem im koliko mogu, ako ništa da noće i da se malo odmore – kaže Fata.

No, crkva i dalje stoji kako stoji. Kaže da je njen advokat Fahrija Karkin još prošle godine podnio apelaciju Ustavnom sudu RS, na odluku Okru­žnog suda u Bi­je­lji­ni koji je odbio njenu žalbu, na već raniju presudu Osnovnog suda u Srebrenici.

Zaboravljena apelacija

Godina dana je već prošla, ali džaba sve ja pričam. Jednostavno njih ne zanima više ni Fata, niti ih zanima ova priča. Da hoće, da im je u interesu, riješili bi ovo pitanje davno. Ovako, samo odgađaju. Godine prolaze, crkva stoji kako stoji. Svi govore “Fato ne brini”, ali za dan me zaborave – kaže Orlović.

Fahrija Karkin, advokat Fate Orlović u predmetu protiv Zvor­ni­čko-tu­zlan­ske epar­hi­je, odno­sno Crkve­ne op­šti­ne Bra­tu­nac i Crkve­ne op­šti­ne Ko­nje­vić Po­lje tvrdi da je sudbina Fate Orlović u rukama Ustavnog suda RS. On kaže da je Apelaciju podnio još 17. marta prošle godine, ali da ona izgleda nije došla na red.

Sve je do Ustavnog suda RS i Fatin slučaj je sada u njihovim rukama. Oni treba da odluče šta će biti sa crkvom. Sad, kad će to doći na red, ne bih znao reći – kaže Karkin.