Politika Vijesti

Ustavni sud RS: Neprihvatljivi zahtjevi Hrvata i Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske ocijenilo je neprihvatljivim zahtjev klubova delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu povrede vitalnog interesa u Zakonu o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova, zbog nenadležnosti za odlučivanje.

Vijeće je utvrdilo da predmetni zahtjevi nisu prihvatljivi jer osporeni zakon nije usvojen, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Vijeće smatra, da nakon što Zajednička komisija nije usaglasila tekst zakona, on nije trebalo da bude dostavljen Vijeću da odlučuje da li su njime povrijeđeni vitalni interesi, već je zakon kao neusaglašen trebalo da bude vraćen predlagaču na novi postupak.

Klubovi delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda smatraju da je u konkretnom slučaju povrijeđen vitalni interes tih naroda jer osporenim zakonom nije predviđeno obilježavanje stradanja i podizanje spomenika i spomen-obilježja civilnim žrtvama rata iz perioda od 30. aprila 1991. godine do 14. februara 1996. godine.

Ovi klubovi delegata smatraju da se zakon odnosi samo na pripadnike srpskog naroda, te da se pripadnici druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih u njemu ne mogu prepoznati, zbog čega je neophodno regulisati mogućnost izgradnje, zaštite i održavanja spomenika i spomen-obilježja na način koji ne dovodi u neravnopravan položaj nijedan konstitutivni narod.

 

Srna/Informer.ba