Izdvojeno Region Vijesti

Ustavni sud Srbije dozvolio djelovanje profašističkih organizacija

Ustavni sud Srbije (USS) donio je u srijedu odluku kojom je odbio prijedlog za zabranu rada udruženja građana Srpski narodni pokret 1389 iz Beograda i udruženja građana Srpski narodni pokret Naši iz Aranđelovca.

Sud je, kako je saopšteno, odbacio i prijedlog za zabranu rada udruženja građana SNP Naši 1389.

Republičko tužilaštvo Srbije je prošle godine, a i ranije, protiv ovih organizacija kod Ustvnog suda pokrenulo postupak za zabranu rada zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti i aktivne netolerancije prema manjinskim grupama.

Sveobuhvatnom analizom programskih načela udruženja, aktivnosti njegovih članova i srazmernosti već preduzetih mera nadležnih državnih organa prema udruženjima i njihovim članovima, Sud je zaključio da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni Ustavom propisani uslovi za zabranu rada udruženja SNP 1389 i SNP Naši. Takva ocena Suda temelji se na stanovištu da zabrana rada udruženja mora predstavljati nužnu meru demokratskog društva“, navodi se u obrazloženju sudske odluke.

Sud je ukazao i da ova mjera predstavlja posljednji odbrambeni akt demokratskog društva kada djelovanje i aktivnosti udruženja i njegovih članova krajnje ozbiljno i intenzivno krše Ustavom zajamčena prava i slobode tako da se njima na nesumljiv način želi ostvariti nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili vjerske netrpeljivosti.

Sud je zaključio da se u konkretnom slučaju ne može pouzdano utvrditi postojanje ustavnih razloga za izricanje najteže mjere kao što je zabrana rada udruženja građana i našao da u nije potvrđena osnovanost tvrdnje republičkog javnog tužioca o postojanju odredbom člana 55. stav 4. Ustava utvrđenih razloga zbog kojih bi se mogao zabraniti rad udruženja SNP 1389 i SNP Naši.
SNP Naši je pozdravljajući odluku Ustavnog suda saopštio da je to najbolji dokaz da su sve vrijeme radili u skladu sa Ustavom Srbije štiteći interese Srbije, njenih građana i vrijednosti njime proklamovane.

Podsjećamo javnost u Srbiji da smo, zbog neosnovanog političkog predloga tužilaštva, dve godine bili pod svakodnevnom represijom od strane MUP-a, da su nam zabranjivani protesti, odlazak na pojedine manifetsacije, privođeni aktivisti itd“, saopštila je ova organizacija i istakla da sama odluka o odbijanju prijedloga za zabranu dolazi u trenutku takve medijske hajke na SNP Naši zbog zahteva SNP Naši za zabranu rada udruženja koja otvoreno krše Ustav.

Ova organizacija je zatražila zabranu više NVO koje djeluju u Srbiji: Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Peščanik, Fondacija Egzit, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Amnesti internešnal, Građanske inicijative, Kvirija Centar, Gej-Strejt Alijansa, Dokukino.

SNP Naši poziva sve aktiviste i simpatizere na hitnu društvenu mobilizaciju kako bi se, nakon pobede pred Ustavnim sudom, nastavilo sa aktivnostima za političko oslobođenje Srbije od evrounijatske vlasti“, poručeno je iz organizacije koja je u dijelu srbijanske javnosti okarekterisana kao ultradesničarska i ekstremno nacionalistička.

SNP Naši, kao i SNP 1389 su u zadnjih deset godina u više navrata javno veličali haške optuženike Ratka Mladića, Radovana Kradžića i Vojislava Šešelja, organizovali proteste protiv NATO-a i EU, javno pozvali na linč LGBT populacije. SNP Naši se prošle godine plakatama istaknutim u centru Beograda usprotivio emitovanju turskih serija, a krajem prošle godine pokušali su da zabrane i održavanje kocerta Dine Merlina u beogradskoj Areni.

AA/Informer.ba