BiH Udarno Vijesti

Usvojen Nacrt zakona o radu: Očevima porodiljski dopust, radnicima 20 dana godišnjeg

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu nacrt novog federalnog zakona o radu i odlučili da u daljnjoj proceduri bude upućen u dvomjesečnu javnu rasprav.

Prethodno je federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, predstavljajući poslanicima predložena rješenja, rekao da će zakon, ako ga odobre oba doma u Parlamentu, dati mogućnost i očevima da koriste porođajni dopust po isteku minimalno 42 dana od rođenja djeteta.

Novina je i povećanje minimalnog trajanja radničkog godišnjeg odmora s 18 na 20 radnih dana, kao i obaveza poslodavcu da s pripravnikom zaključi radni odnos na određeno vrijeme.

Nacrt novog zakona zabranjuje mobing, spolnu i sve druge vrste diskriminacije na poslu te za sve zaposlenike vraća stari naziv – radnik.

Poslodavcu se može izreći privremena zabrana djelatnosti ako bude utvrđeno da s radnikom nema zaključen ugovor o radu, jedna je od predloženih mjera u novom zakonodavstvu koje je ministar Čamber predstavio Predstavničkom domu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, koji je također prisustvovao raspravi, rekao je da ima nekoliko stvari o kojima treba voditi računa u daljnjoj proceduri ovog teksta, a dosad o njima nije bilo konsenzusa poslodavaca i sindikata.
Posebno treba urediti kontrolu provedbe zakona i podzakonskih akata, naglasio je.
Dosadašnja sindikalna primjedba je da treba predvidjeti odgovarajuće sankcije za poslodavca koji odbija da vrati na posao radnika i kad on ima odgovarajuću sudsku presudu.

Također, prije otpuštanja radnika ili proglašavanja tehnološkog viška, poslodavac je dužan izmiriti sve obaveze prema njemu, rekao je Bajramović sugerirajući šta treba da bude precizirano u budućem zakonu.
Aktuelni federalni zakon o radu donesen je 1999. godine.

Informacije s terena te komentari međunarodnih partnera pokazali su da treba ozakoniti novi tekst koji bi trebalo da unaprijedi tržište rada, izjavio je resorni ministar Čamber.

Po današnjem odobravanju nacrta novog radnog zakonodavstva, u preostalom  dnevnom redu 11. sjednice Predstavničkog doma je nacrt zakona koji se odnosi na zapošljavanje stranaca u Federaciji.

Prostorni plan Federacije za period 2008. do 2028. godine također je u nacrtu.

Preostali akt je i statut Radio-televizije FBiH te izvještaj o radu Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2010. godinu.

 

Fena/Informer.ba