Izdvojeno Svijet Vijesti

Usvojena rezolucija o pravima homoseksualaca

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojilo je u petak historijsku rezoluciju kojom se traže jednaka prava za sve bez obzira na spolnu orijentaciju.
Nacrt rezolucije izradila je Južnoafrička Republika, a usvojena je s 23 glasa za, 19 protiv i tri suzdržana.

Afričke i arapske zemlje oštro su se protivile rezoluciji, dok su je Sjedinjene Države, Evropska unija i većina zemalja Južne Amerike podržale. Neke afričke zemlje optužile su Južnoafričku Republiku da se odvojila od svoje regije i pridružila zapadnim zemljama.

Predstavljajući tekst rezolucije, Južnoafrička Republika je saopćila da “niko ne smije biti predmet diskriminacije ili nasilja zbog svoje spolne orijentacije ili identiteta“. Također je naglašeno da “rezolucija ne nameće nikakve vrijednosti drugim državama, već pokušava potaknuti dijalog”.

Pakistanski izaslanik pri Organizaciji islamske konferencije (OIC) govorio je u ime te organizacije, rekavši da su zemlje članice ozbiljno zabrinute zbog “rezolucije koja poziva na rasprave o vrlo spornom pojmu spolne orijentacije”.

Rezoluciju su međutim mnoge zemlje u petak proglasile historijskom, uključujući Argentinu, Sjedinjene Države, kao i aktivisti za prava homoseksualaca.

Danas smo ušli u povijest na polju osnovne pravednosti i jednakost”, rekla je američka izaslanica Eileen Donahoe. “Danas smo poduzeli važni korak naprijed u priznavanju da su ljudska prava, naravno, univerzalna. Mi prepoznajemo da je pogrešno nasilje protiv nekog samo zbog toga ko je“, rekla je američka izaslanica Eileen Donahoe, prenosi VoA.

U rezoluciji se također potvrđuje “da su sva ljudska bića rođena slobodna i s jednakim dignitetom i pravima i da svi imaju sva sva prava i slobode… bez obzira na bilo kakvu različitost”.

Fena/Informer.ba