Izdvojeno Politika Vijesti

Usvojene izmjene zakona o prekršajima, pooštrena kaznena politika

Izmjenama federalnog zakona o prekršajima, koje je entitetska vlada predložila i uputila u parlamentarnu proceduru, najavljeno je da sektor poreza i carina ubuduće neće biti jedini u kojem važe veće kazne za prekršaje nego u drugim sektorima, već tom načinu pooštravanja kaznene politike treba da podliježu i prekršitelji, subjekti u sektoru finansija.

Ova i još neke Vladine intervencije razmotrene su na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, koja je u toku u Sarajevu.

Poslanici će glasati tokom sutrašnjeg dana o izmijenjenom zakonu o prekršajima nakon što se Vlada izjasni o uloženim amandmanima.

Jedan od njih podnio je poslanički klub Stranke demokratske akcije (SDA) koji predlaže da i sektor koncesija bude pridodan oblastima u kojima Vlada najavljuje jače kažnjavanje prekršitelja.

Najveća kazna, prema Vladinom tekstu, može iznositi i do 200.000 KM.

Prema riječima poslanika SDA Jasmina Duvnjaka, sve to ne treba da bude loša poruka niti prijetnja poslovnoj politici već samo onima koji su skloni varati državu u svom poslovanju.

Sličan istup imala je i poslanica Socijaldemokratske partije BiH Besima Borić uz napomenu da je dosadašnje zakonodavstvo u ovoj oblasti dalo veoma loše rezultate zbog neodgovarajućih kazni i da ga stoga treba mijenjati.

USVOJENOM IZMJENOM ZAKONA FEDERALNA UPRAVA POLICIJE MOŽE ZAPOŠLJAVATI KADROVE IZ DRUGIH POLICIJSKIH ORGANA

Izmjene i dopune federalnog zakona o policijskim službenicima, kojima iz Vlade najavljuju da Federalna uprava policije ubuduće može upošljavati kadrove iz drugih policijskih organa, jednoglasno su danas odobrene na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu, prvoj redovnoj u novom, postizbornom mandatu.

To se odnosi na kadrove s iskustvom, čiji su činovi viši od činova policajca i mlađeg inspektora, obrazložio je poslanicima federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš, a potreba za njima javila se posebno u sektoru kriminalističke policije u Federalnoj upravi, kao i u sektorima specijalne policije i jedinici za zaštitu ličnosti i objekata.

Na primjedbu poslanika Fehima Škaljića da treba voditi računa o zapošljavanju nezaposlenih diplomiranih kriminalista, Kurteš je odgovorio da će to pitanje također biti ubuduće uvažavano, ali da trenutno time ne može biti riješen nedostatak iskusnih kadrova.

Cilj najavljenih mjera je efikasniji rad policije, odnosno veća sigurnost građana, najavio je.

Nakon ove tačke dnevnog reda i višesatnog rada Predstavničkog doma, današnja sjednica je prekinuta kasno popodne i bit će nastavljena sutra u 10 sati jer je pred poslanicima obiman dnevni red.

 

Fena/Informer.ba